Svenskan mitt i vulkanområdet

Karin Wallén, 37, befinner sig på Java

1 av 5 | Foto: AFP
Vulkanen på berget Merapi har haft utbrott sedan 26 oktober.
NYHETER

Vulkanutbrotten har redan dödat minst 120 personer.

Svenska journalisten Karin Wallén befinner sig i kaosets Indonesien.

– Folk är oroliga inför natten, säger hon till Aftonbladet.

Vulkanen på berget Merapi har haft ständiga utbrott sen den vaknade till liv 26 oktober. Det senaste kom natten mot fredag då vulkanen orsakade nya kaskader av aska som föll över landskapet på Java i Indonesien. 78 människor befarats ha dött – och totalt har 120 stycken fått sätta livet till.

Tre mil från utbrotten

Svenska Karin Wallén, 37, befinner sig sedan en vecka i staden Yogyakarta, bara tre mil från vulkanen. Hon har på nära håll skådat förödelsen som fått människor att i tusental fly från sina hem.

– Ibland kan man känna att det regnar aska. Tidigare i morse var det grått överallt och askan yrde i luften, säger Karin Wallén till Aftonbladet.

Gator täckta av aska

Bilar och gator täcktes av den gråa livsfarliga massan, och i byar längre upp mot vulkanen dödades människor och djur av den brännheta askan.

Under fredagen regnade det i Yogyakarta, vilket underlättade för befolkningen då askan delvis sköljdes bort. Men invånarna i staden är oroliga för ny kaskader av aska och lava från den brutala vulkanen. Det kan vara en tidsfråga innan askan som når ner till storstaden är dödlig – precis som vid byarna närmre vulkanen.

Lämnar staden

– Det snackas väldigt mycket och skickas många sms om att det snart nog kommer att hända något. Folk har även börjat lämna stan. Det är alltid oroligt på natten när det är mörkt och folk inte vågar sova.

På gatorna skyddar folk sig med munskydd för att slippa andas in dödsaskan, och när det var som värst på fredagsmorgonen var det lika mörkt som på natten. Bilarna fick köra med lysen på för att kunna ta sig fram på vägarna.

Samtidigt som boende i byarna närmare berget fyller hotellen i Yogyakarta, börjar invånarna i staden förbereda sig för att fly.

– Det är ingen som vet vad som kommer att hända. Men eftersom vulkanen utvecklats som att den blir mer och mer aktiv börjar många göra planer på hur de ska ta sig därifrån, säger Karin Wallén.

ARTIKELN HANDLAR OM