Putin sjöng på gala – inga rubel till barnen

Välgörenhetsgalan kan ha varit en bluff

Foto: Foto: AP
VÄGRADE FÖRST Till en början ville inte Rysslands premiärminister Vladimir Putin uppträda på galan. Men han lät sig övertalas.
NYHETER

Vladimir Putin sjöng Blueberry Hill framför flera Hollywoodstjärnor för att få folk att lätta på börsen.

Men den ryska välgörenhetsgalan verkar inte ha gett en enda rubel till de cancerdrabbade barn som skulle hjälpas.

– Vi har inte mottagit några pengar, säger Anatoly Rivkin, läkare vid ett barnsjukhus i Sankt Petersburg.

Hollywoods elit var på plats och stämningen var uppsluppen när en välgörenhetsgala för sjuka barn genomfördes 10 december i Ryssland. Tanken var att en nyupprättad stiftelse skulle dra in stora pengar till barnen.

Den tv-sända galan hade lockat namn som Sharon Stone, Goldie Hawn, Mickey Rourke och Kevin Costner som fick samsas med den ryska kändiseliten. Hollywoodstjärnorna fick även besöka olika barnsjukhus i Moskva och delade ut leksaker och frukt man hade med sig.

Putin sjöng Blueberry Hill

Galans höjdpunkt var när förre presidenten tillika nuvarande premiärminister Putin tog ton och sjöng Blueberry Hill till publikens vilda jubel.

Men trots publikens jubel verkar barnen ha blivit utan rubel.

Olga Kuznetsova är mamma till en cancersjuk 13-åring och hon har i ett brev till en rysk radiostation rasat mot välgörenhetsgalan.

”Tre månader har gått sedan konserten. Ännu finns inga pengar, ingen hjälp, och ingen stiftelse överhuvudtaget”, skriver mamman.

Sjukhus utan pengar

Anatoly Rivkin är läkare på barnsjukhuset som stjärnorna besökte och han bekräftar för AFP att han inte sett röken av varken medicin eller utrustning.

– Vi har inte mottagit några pengar, säger han.

Stiftelsen Federation Foundation som ordnade galan hävdar att de bara gjorde det för att uppmuntra rika personer att skänka pengar och för att belysa problem. Själva har de inte tagit hand om några pengar.

Slår ifrån sig

– Vi tar inte emot pengar för någonting. Vi har inte ens ett konto. Det finns människor som stödjer vår stiftelse och ger pengar. Men de överför inte några pengar direkt till oss, de hjälper bara till, säger Kristina Snickers från stiftelsen.

Sångfågeln Vladimir Putin själv har inte velat uttala sig om händelsen. Hans talesperson Dmitry Peskov lämnade dock ett kort besked:

– Vi har inget med välgörenhet att göra. Det är stiftelsen som har det, så fråga dem.