USA kom över polisregister

Fick hjälp av gamla kolleger som jobbar i Norge

NYHETER

Gruppen som övervakade norrmän på uppdrag av USA:s ambassad i Oslo hämtade data från Norges straffregister. Informationen fick de enligt Aftenposten med hjälp av gamla kollegor som fortfarande jobbar inom norska polisen.

Poliskällor och tidigare ambassadanställda säger till tidningen att det är uppenbart att information hämtats vid flera tillfällen från polisens register och databaser.

Enligt källorna måste folk inom både Politidirektoratet, alltså norska Rikspolisen, och norska Säpo, PST (Politiets sikkerhetstjeneste), ha känt till det.

”Chockerande upplysningar”

Nu i helgen rapporterar också Bergens Tidende att såväl USA som PST redan 2004 av stortinget fick klara besked om var gränserna går för amerikansk underrättelseverksamhet på norsk mark. Att ämnet togs upp då berodde på det så kallade Risør-fallet, då en irakier som fått asyl i Norge värvades av USA till kriget i Irak – enligt uppgift med samtycke från PST.

– De chockerande upplysningar vi nu får om amerikansk underrättelseverksamhet i Norge är extra allvarliga i skenet av vad som hände efter Risør-fallet. För efter det kan amerikanerna inte ha haft minsta tvivel om vad norska politiska myndigheter anser om sådan aktivitet, säger Ågot Valle, ansvarig för stortingsöverläggningar 2001–05, till Bergens Tidende.

Verksamhet även i Danmark och Tyskland

Veckans avslöjanden i Norge har utlöst rapporter om motsvarande USA-verksamhet även i Danmark och Tyskland.

Justitiedepartementet i Stockholm betecknade i veckan ämnet som en "polisiär fråga", men på lördagen bekräftade justitieminister Beatrice Ask att det hänt även i Sverige.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM