Ibrahim Baylan avgår som partisekreterare

Foto: Scanpix
Ibrahim Baylan avgår som partisekreterare.
NYHETER

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan avgår.

Det sker vid extrakongressen om två veckor.

Om partiledaren blir en man är det troligt att en kvinna tar över som partisekreterare, enligt Baylan.

– För ett feministiskt parti är det en självklarhet, säger han till Aftonbladet.

Jakten efter en ny partiledare för Socialdemokraterna är inne i ett avgörande skede. Då väljer partisekreteraren Ibrahim Baylan att avgå.

Svårt att kombinera

Det kommer att krävas mycket hårt arbete i det krisdrabbade partiet de närmaste fyra åren, säger Baylan.

– Det väldigt svårt att kombinera att vara småbarnsfar, partisekreterare och riksdagsledamot i Sveriges största parti. Det känns svårt att göra det i fyra år till. Däremot sitter jag kvar i riksdagen där jag företräder västerbottningarna, säger Ibrahim Baylan.

Till Aftonbladet säger Baylan att han redan i julas bestämde sig för att avgå, men att han ville slutföra en del arbete – bland annat det politiska dokument som presenteras på extrakongressen i slutet mars.

Enligt Rapport uppger också en majoritet av de 26 partidistrikten i sina svar till valberedningens ordförande att partisekreteraren borde vara en kvinna – om den nye partiledaren blir en man.

Ibrahim Baylan kunde därför ha fått svårt att sitta kvar på sin position.

”Mycket är klart”

– Väldigt mycket av det som jag har förutsatt mig att göra som partisekreterare är nu dessutom klart. Vi har en helt ny organisation, vi har klarat av det som ska göras inför kongressen, manegen är krattad. Det är därför jag väljer att meddela det i dag, säger han.

Beslutet kom inte oväntat, enligt Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

– Nej, det var nog den minst förvånande nyheten de senaste fyra månaderna. Eftersom det bara finns manliga partiledarekandidater hade Baylan blivit avsatt om han inte avgått frivilligt.

Däremot borde Baylans avhopp ha kommit redan för länge sedan, enligt Lena Mellin.

– Det verkar som han hoppats in i det längsta på att få vara kvar. Det naturliga hade varit att han kastat in handduken med Sahlin.

Väldigt misslyckat

Ibrahim Baylan var skolminister mellan 2004 och 2006 och har suttit på posten som partisekreterare sedan februari 2009.

På den senare posten har han inte gjort någon succé och har många gånger varit ifrågasatt.

– Det har varit väldigt misslyckad på det sättet att valet gick väldigt dåligt. Det ansvaret får han dela med Mona Sahlin och många andra. Den senaste tiden har han sysslat med omorganisation som varit väldigt besvärlig, säger Lena Mellin.

FAKTA

Öppet brev från Ibrahim Baylan

Efter tre val och snart två kongresser väljer jag att lämna uppdraget som partisekreterare. Motiven är flera. För det första, och kanske den viktigaste utgångspunkten för partiet, är att jag vill medverka till att vi får en jämställd partiledning. Vi ska i partiets ledning ha en kvinna och en man. För ett feministiskt parti är det en självklarhet.

Till bilden hör också att de åtaganden som krävt en närvarande och aktiv partisekreterare nu är avklarade. Den stora omorganisation jag fick kongressens uppdrag att genomföra är nu på plats. Och alla förberedelser inför den extra kongressen är klara i och med att partistyrelsen i fredags godkände underlaget för de politiska diskussionerna.

Jag är också en stor tillskyndare av en kongressvald partisekreterare. Arbetet som partisekreterare kräver ett rejält stöd ute i partidistrikten. Det stödet kan bara en partikongress ge. Jag fick drygt ett år på mig att förbereda valet 2010. Det är alltför kort tid. Nu kan vi få en kongressvald partisekreterare som får drygt tre år på sig. Det är partiet och en ny partisekretare värd. Och det bidraget vill jag ge honom eller henne genom att redan nu meddela, trots att min mandatperiod löper fram till ordinarie kongress 2013, att jag lämnar partisekreteraruppdraget.

Till sist, det viktigaste motivet för mig. Jag har två barn på ett och fyra år. Och för barn är det bara närvaro som räknas. Om jag fortsätter som partisekreterare skulle det kräva minst tre år av total närvaro i partiet. En partinärvaro som utan tvekan är nödvändig för att vi ska kunna komma igen som parti. Och är man, som jag är, inte säker på att kunna göra en 150 procentig arbetsinsats i ytterligare tre år så är det mest schyssta att lämna uppdraget och ge någon annan möjlighet att göra det viktiga jobbet. Med andra ord, jag ser det som uteslutet att kunna kombinera den viktiga livsuppgiften att vara en närvarande pappa med att kunna göra ett fullgott arbete som partisekreterare.

Därför vill jag tacka alla som jag har haft glädjen att få slita tillsammans med i ett hårt partiarbete under mina två år som partisekreterare. Mitt löfte till er är att jag, inte minst i uppdraget som riksdagsledamot, ska finnas med i ett tufft samhällskritiskt arbete där våra värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet får ett ordentligt genomslag. Det gäller att bryta en samhällsutveckling mot mer av klyftor och förlorade möjligheter. Vi ska tillsammans erbjuda människor ett samhälle där jämlikhet och utveckling för alla står i centrum.

Tack partivänner!

Ibrahim Baylan