Pirater drog in rekordsummor

Fick 81 miljoner efter två kapade lastskepp

Foto: EU NAVFOR
NYHETER

Somaliska pirater kapar fortfarande skepp – och tjänar grova pengar.

Nu har en rekordlösensumma delats ut efter att väskor med 62,5 miljoner firats ned med helikopter.

– Vi håller på att dela upp lösensumman, säger piraten Ali.

Foto: EU NAVFOR

Att somaliska pirater härjar i haven vid afrikas östkust är ingen nyhet. Nu har man dock lyckats kapa skepp som gett rekordsummor efter att ha kapat två nya skepp.

Enligt BBC hade piraterna bordat den sydkoreanska oljetankern Samho Dream och och singaporeanskflaggade Golden Blessing.

Kapades i april

Det sydkoreanska skeppet kapades redan i april och besättningen med fem sydkoreaner och 19 filippiner togs som gisslan. Fartyget fraktade råolja värt ungefär 1,1 miljarder kronor och var på väg från Irak till USA. Men kaparna nöjde sig med att begära 20 miljoner dollar i utbyte mot fartyget och personalen ombord.

Efter förhandlingar landade till slut lösensumman på 9,5 miljoner dollar, ungefär 62,5 miljoner kronor, som man firat ned med hjälp av helikopter till skeppet.

– Vi har mottagit ett belopp på 9,5 miljoner dollar tidigt i morse. Nu håller vi på att dela upp lösensumman och kommer snart att lämna skeppet, säger en pirat som kallar sig Ali till Reuters.

Glada familjemedlemmar

Lösensumman är den största som någonsin delats ut till kapare. Men de 24 personerna ombord ska ha räddats, något som glädjer inte minst besättningens familjer.

– Det är väldigt, väldigt bra. Jag ser fram emot en snabb och säker hemresa för hela besättningen, inklusive min far, säger Jeong Ji-eun, dotter till en av besättningsmedlemmarna, enligt AP.

Vissa tror nu att de stora lösensummorna kommer att få konsekvenser i framtiden.

"Jackpot"

– Det här är jackpoten de har letat efter. Det kommer att uppmuntra andra unga att börja med sjöröveri, säger Andrew Mwangura vid östafrikanska Seafarers Assistance Programme (SAP)

Samtidigt kommer uppgifter att kapningen av fartyget Golden Blessing också nått en upplösning – och att piraterna där kommit över 2,8 miljoner dollar, ungefär 18,5 miljoner kronor.

Den 19 man starka kinesiska besättningen ska också ha klarat sig oskadda.

Sammanlagt gav de två kapningarna piraterna cirka 81 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM