Gryningspyromanen åtalad för mordbrand

Misstänks ha tänt eld på hyreshus i Ystad

NYHETER

Gryningspyromanen Ulf, 47, misstänks ha anlagt över 80 bränder men har hittills aldrig dömts för mordbrand.

I början av december greps han igen – när han kom ut ur ett brinnande hyreshus i centrala Ystad.

Nu åtalas han för grov mordbrand.

Foto: KRISTER HANSSON
Gryingspyromanen Ulf åtalas för mordbrand i Skåne.

I flera år har polisen försökt få gryningspyromanen Ulf åtalad för mordbrand. Men trots punktmarkering och flera gripanden rör den enda fastställda domen försök till mordbrand.

Nu gör polis och åklagare ett nytt försök.

Åtalas för två bränder

Gryningspyromanen Ulf, 47, åtalas idag vid Ystads tingsrätt för att ha anlagt två bränder på Bollhusgatan i Ystad i början av december förra året. Brottet rubriceras som grov mordbrand.

”Brottet är att anse som grovt då bränderna anlagts nattetid i ett flerfamiljshus och då de inneburit fara för flera människors liv och hälsa”, skriver Magnus Johansson i åtalet.

Ulf greps av polis när han kom ut ur ett hyreshus i Ystad med strumpor utanpå skorna för att inte lämna skoavtryck. Några sekunder senare stod huset i brand.

– Vi har aldrig kommit så långt tidigare att vi kunnat väcka åtal. Men så som utredningen ser ut tror jag att det kan leda till fällande dom, säger kammaråklagare Magnus Johansson.

– Gärningsmannen ska vara nära knuten till brottsplatsen och tiden för brottet och man ska kunna utesluta någon annan gärningsman.

37 hyresgäster evakuerades

Flera våningar i huset eldhärjades och 37 hyresgäster fick evakueras. Ingen skadades, men branden hade kunnat få allvarliga konsekvenser om inte polisens spanare som följde efter Ulf hade upptäckt den.

Två dagar senare häktades Ulf , på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Rättegångsdatum är ännu okänt men Magnus Johansson vill kalla 24 vittnen, bland annat nio poliser och nio boende i det drabbade hyreshuset. Men det finns också teknisk bevisning.

– Vi har hittat fibrer från en matta på vinden som stämmer överens med fibrer som vi hittat på Ulf. Vi har också hittat sotpartiklar på honom, säger Johansson.

Gryningspyromanen har gäckat Ystad och dess omgivningar sedan 1996. Senast han greps var i oktober förra året, då misstänktes han för att bränt ner Möllan i Skivarp, men han släpptes på grund av brist på bevis.