Hamnade på Ikaroslistan – överlämnade sig själv

NYHETER

När 31-åringen hamnade på polisens Ikaroslista orkade han inte längre. Efter över två år på rymmen dök han i fredags upp hos polisen i Gävle och överlämnade sig själv. I dag häktades han.

31-åringen har varit på rymmen sedan augusti 2008. Efter ett förhör om en grov misshandel i Sandviken försvann han ut i Europa. Där har han lyckats hålla sig undan. Tills nu.

I fredags dök han plötsligt upp hos polisen i Gävle, och överlämnade sig själv. I dag häktades han. Åtal ska vara väckt senast den 11 mars.

Har jobbat med hästar

För gd.se berättar kammaråklagare Sebastian Flodström att 31-åringen under tiden som efterlyst har rest runt i Europa och arbetat med hästar.

– Han har jobbat med hästar i Polen, Italien och Norge. Jag vet inte om han tränat galopp eller om han har tävlat själv, säger han till tidningen.

Han berättar också att 31-åringen blivit mer stressad sedan han sattes upp på ikaroslistan i mitten av februari, och att han därför valde att överlämna sig själv till polisen.

– Det är på grund av Ikaroslistan. Han blev mer efterspanad och förstod att han skulle bli tagen förr eller senare.

Specialenhet spårar kriminella

Sedan januari har en specialenhet bestående av tre poliser arbetat med att spåra och gripa efterlysta brottslingar. 16 namn som polisen var mest angelägen att få tag i sattes upp på den så kallade Ikaros-listan. Där finns såväl mördare och storbedragare som kidnappare och narkotikabrottslingar. Av dessa har nu flera kunnat gripas.

ARTIKELN HANDLAR OM