”Fynd stärker misstankarna”

38-åring gripen för Malmöskotten

1 av 7 | Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/MALMÖBILD
Polisen höll presskonferens om gripandet av 38-åringen.
NYHETER

I lördags greps en 38-årig man som misstänks vara serieskytten som hållit Malmö i skräck det senaste året.

Två vapen beslagtogs i husrannsakan.

– Han förnekar brott, säger chefsåklagaren Solveig Wollstad.

De oförklarliga beskjutningarna av invandrare i Malmö kan vara över. Vid en presskonferens på söndagen berättade polisen i staden att en 38-årig man gripits, misstänkt för sju mordförsök och ett mord.

Ett konkret tips från allmänheten ledde polisen på spåren.

– Mannen har varit intressant en tid, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne.

Polisen gjorde tillslag i mannens bostad i centrala Malmö vid halvsjutiden på lördagskvällen. Vittnen berättar att gripandet skedde odramatiskt.

Efter ett inledande förhör beslutade chefsåklagare Solveig Wollstad att anhålla mannen – på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök och ett mord.

Sju mordförsök

38-åringen har svensk bakgrund, är ostraffad och har licens för två skjutvapen. Båda vapnen har beslagtagits.

Polisen vill i nuläget inte avslöja om det finns någon teknisk bevisning. Men fynd har gjorts i mannens lägenhet vilka stärker misstanken.

Åklagaren vill inte heller berätta vilka specifika skjutningar som 38-åringen är misstänkt för utan nöjer sig med att säga att brottsperioden sträcker sig från oktober förra året till oktober i år.

Misstankar stärkta

Jakten på mannen har pågått i nära ett år. Senast förra fredagen anmälde tre tonårsflickor i femtonårsåldern att de hörde skottlossning i stadsdelen Rosengård och observerade en man med ett vapen.

Ulf Sempert, polismästare i Malmö, säger dock att arbetet med att säkra tryggheten för medborgarna kommer att fortsätta.

– Detta är en framgång, om detta är den totala framgången återstår att se, säger han.

Arbetet fortsätter

Polisen säger också att de inte kan utesluta fler gärningsmän. Utredningen fortsätter som innan och riksmordkommissionen kommer fortsätta att samarbete med Skånepolisen.

Den misstänkte 38-åringen har tilldelats en jourförsvarare. Beslut om häktningsbegäran ska vara väckt senast på tisdag klockan tolv.

ARTIKELN HANDLAR OM