Damm brast – gårdar drabbades

"Har tänkt tanken, nu blev mardrömmen sann"

Foto: Rickard Nilsson / SCANPIX
NYHETER

Plötsligt brast dammen i Hästberga i Osby, Skåne.

Vattnet dånade fram och förstörde en väg, vräkte ner träd och översvämmade bostäder.

Polis och räddningstjänst tvingades evakuera människor och boskap.

– Jag, min man och vår hund evakuerades från vår stuga. Vi är för skärrade för att våga sova där i natt, säger Cecilia Elmestål till Aftonbladet.

Vattenmassorna slet med sig en bro. Även en närliggande väg är översvämmad liksom ett par bostäder som räddningstjänsten försöker att pumpa vattnet ur.

Familj trillade i med barn

När vattnet kom forsande överraskades ett par som promenerande med sin son och ramlade i. Enligt polis och räddningstjänst klarade de sig oskadda, men fördes nedkylda till sjukhus.

13 räddningsbilar var på plats plus ambulans och polis, uppgav Ola Nilsson driftledare på SOS-alarm i Skåne.

Det var en damm vid ett vattenkraftverk som brast. Evakueringen rörde gårdar och bostäder.

De drabbades hårt

Cecilia Elmestål och maken Jan har sedan 1960 sommarhus precis där dammen har brustit. De evakuerades tillsammans med sin hund och är rejält omskakade när Aftonbladet talar med dem.

– En tanke som slagit oss genom åren har varit vad som skulle hända om dammen brister. Nu blev mardrömmen verklighet, säger Cecilia Elmestål till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Bron som ligger precis intill oss har rämnat och träd, smuts och annat runt om Helge å har dragits ut på betesmarken. I natt kommer vi att sova hos min syster.

Henrik Åkesson, som har en gård alldeles i närheten av dammen, upptäckte strax efter klockan ett att vatten strömmade in över gårdsplanen.

– Vi anade att det var dammen som brustit. Det var katastrofområde här. Själv har jag klarat mig, men jag har en granne som fått evakuera alla sina djur. Vattnet började stiga i stallen så han fick släppa ut djuren, säger han till TT.

Oerhörda mängder

Räddningstjänsten i Kristianstad uppger att "det handlar om mycket vatten och att flera styrkor är på plats". Även flyg har skickats dit för att inventera omfattningen av olyckan. Inga akuta översvämningar har inrapporterats från boende i området.

– 30 meter av landvallen är borta och hela dammen har tömts på vatten. Den innehöll ca en miljon kubikmeter vatten, säger Lars Truedsson, vd Brittedals energi som befinner sig på platsen, till Aftonbladet. Det är väldigt allvarligt för vår del och för de som bor här.

Lars-Anders Svensson, räddningschef på Osby räddningstjänst säger till TT:

– Det handlar om oerhörda mängder vatten. Nu är vattnet på väg ner mot Osbysjön och vidare. Vi har inte kunnat beräkna än hur stora massor det handlar om.

"Lite tagna på sängen"

Fotografen Arne Forsell var på plats.

– Framme vid bron var hela vägen borta och bron hade gått sönder, säger han till Aftonbladet.

Det finns i nuläget inga uppgifter om personskador.

– Vi är lite tagna på sängen av det här men har mycket folk på plats och försöker att bilda oss en uppfattning om omfattningen, säger Mattias Östling, styrkeledare vid räddningstjänsten i Hässleholm till Aftonbladet.

Enligt Henrik Åkesson har vattnet nu börjat dra sig tillbaka.

– Faran verkar vara över. Alla mina hus är oskadda. Nu ska jag ut och hjälpa grannen att samla in djuren, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM