Gruvhjälten klarade New Yorks maraton

Edison Pena sprang varenda dag i gruvan

Foto: AFP
Edison Pena går i mål.
NYHETER

I 69 dagar löpte han fram och tillbaka genom en trång gruvgång i Chile.

När Edison Pena lurat döden och gjorde maratondebut var det på New Yorks breda gator.

– Jag kämpade mot smärtan, men jag klarade det, jublar gruvhjälten efter målgång.

Foto: AFP
Trött, men glad.

De 33 instängda gruvarbetarna i Chile hade alla olika sätt att överleva tristessen 700 meter under marken. Vissa kollade på tv, men Edison Pena var mer aktiv. Varje dag sprang han flera kilometer i gruvans trånga gångar.

När friheten kom blev han en av 33 hjältar som hyllats världen över. När inbjudan från New York maraton kom tvekade han aldrig – och blev en självklar publikfavorit i söndagens mara.

– För det första vill jag springa det här loppet, men jag vill också motivera såna som inte springer maraton att göra det i framtiden, sa han strax innan loppet, samtidigt som han värmde upp.

Klarade målet

Målet var att klara loppet under sex timmar – och han lyckades.

Edison Pena hade fått smeknamnet the Running Miner och efter 5 timmar 40 minuter och 51 sekunder krossade han mållinjen i det 42,2 kilomter långa loppet – med ett hårt lindat knä.

På upploppet steg jublet när han spurtade samtidigt som löpare med chilenska flaggor sprang bakom honom. I högtalarsystemet spelades låten "The Wonder of You" av Elvis Presley, Penas favoritartist.

– Jag kom till USA för att springa det här loppet, och jag klarade det. Jag kämpade mot mig själv, och jag kämpade mot smärtan. Men jag nådde ända fram till mållinjen, sa han efter loppet enligt New York Daily News.

Sprang med lastpall

I gruvan kunde han springa upp till en mil om dagen – ibland släpandes på en lastpall. Träningen gav uppenbarligen resultat.

– Att springa ett maraton eller vara instängd i en gruva är två väldigt olika upplevelser. Jag kände mig väldigt bra i loppet, och det kändes fantastiskt med allt stöd jag fick. I gruvan sprang jag ensam.

ARTIKELN HANDLAR OM