USA: Vi följer svensk lag

1 av 3 | Foto: Scanpix
USA:s ambassad i Stockholm.
NYHETER

USA förnekar att någon olovlig övervakning ska ha gjorts mot svenska medborgare.

Man har bara bevakat ambassaden för att upptäcka misstänkta aktiviteter, enligt ett pressmeddelande.

– De ljuger, och det är anmärkningsvärt att de ljuger, Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

USA förnekar att någon olovlig övervakning ska ha gjorts mot svenska medborgare – men medger att man har ett särskilt säkerhetsprogram.

"Den amerikanska ambassaden i Stockholm, liksom andra amerikanska ambassader, har ett program för att upptäcka misstänkta aktiviteter omkring våra byggnader som en del av normala säkerhetsåtgärder för att garantera säkerheten för vår personal och våra gäster", skriver man i ett pressmeddelande.

"Respekterar svensk lag"

Man skriver också att man respekterar svensk lag, och välkomnar Beatrice Asks uttalanden vid presskonferensen hon höll på lördagen.

De beklagar också den, enligt dem, felaktiga rapporteringen i medier som startade i Norge.

Surveillance Detection Unit, SDU, är varken ett hemligt program eller ett underrättelseprogram, skriver ambassaden, utan att beskriva närmare vad SDU har för uppgift.

Begått lagbrott

Enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har USA tvärtemot inte alls hållit sig till svensk lag.

– Nej, det är inte sant. Framför allt finns det ingen sannolikhet att de inte skulle göra samma sak i Sverige som de gör i Norge och Danmark, säger han.

Dennis Töllborg fortsätter:

– Det finns en logik i att de gör det här. Men det är bara det att det inte är tillåtet.

Varför skickar de ut pressmeddelandet?

– Det måste de göra. Inte minst mot administrationen hemma. Om den svenska justitieministern hållit en presskonferens måste de förhålla sig till det på något sätt.

Samlat information

Som Aftonbladet tidigare kunnat berätta har källor redogjort för hur information samlats in och antecknats. Även långt utanför ambassadens gränser.

– Det är inte tillåtet enligt svensk lag utan tillstånd från datainspektionen. De respekterar inte svensk lag, säger Dennis Töllberg.

Vill inte svara

Ann-Charlotte Olofsson arbetar på USA:s ambassad och var den som skickade ut pressmeddelandet. Men hon vill inte svara på några frågor.

– Tyvärr kan inte jag svara på några frågor alls. Det finns ingen annan som kan svara i dag.

Hur länge och varför har ni fotograferat svenskar?

– Jag är hemskt ledsen, men jag kan inte svara på några frågor. Du får återkomma. Min roll i det här är bara att förmedla den här informationen.

Vilken är USA:s ståndpunkt?

– Det kan jag inte svara på.

ARTIKELN HANDLAR OM