Filmen kan lösa gåtan

Stefan Fiedler filmade inifrån Qantas airbus när motorn exploderade

1 av 2
Hålet i vingen.
NYHETER

Australiska jumbojeten Airbus började brinna strax efter start.

Aftonbladet kunde i går visa exklusiva bilder inifrån jätteflygplanet, filmade av svensken Stefan.

Nu blir filmen en del av den tekniska utredningen.

– Det kommer att bli intressant för oss, säger Neville Blyth, chef på australiska haverikommissionen.

Fyra minuter efter att planet med 440 passagerare lyft från Singapores flygplats på torsdagen exploderade ena motorn. Piloten lyckades nödlanda men under tiden ramlade jättelika delar av planet ned på den indonesiska ön Batam. Stora lågor vällde ut från det gapande motorhålet.

Svenske Stefan filmade allt

En som befann sig mitt i hetluften var svenske Stefan som filmade hela händelsen. Bilderna visar hur delar från flygplanet lossnar och sliter sönder ett hål genom ena vingen. Efter att Aftonbladet exklusivt visat filmen spred sig bilderna som en löpeld i världsmedier.

Och nu ska filmen användas i den tekniska utredningen. Frågetecknen kring vad som orsakade olyckan är många och Australiens haverikommission behöver all hjälp de kan få för att lösa gåtan.

Enligt nyhetsbyrån AP är olyckan den mest allvarliga som inträffat sedan jätteplanen introducerades i oktober år 2007.

Vill se film

– Vi kommer att samla ihop alla filmer och foton som passagerare tagit. De är av stort intresse för oss, säger Neville Blyth, chef för den tekniska analysen på Australian Transport Safety Bureau, motsvarigheten till Sveriges haverikommission, till Aftonbladet.

Andra viktiga ledtrådar är de hundratals stora plåtbitar som lossnade från planet i explosionen.

– En analys av dem skulle kunna ge en bild av vad som orsakat olyckan, säger Ian Sangston, högste chef vid haverikommissionen till AP.

Kan ta ett år

Det australiska flygbolaget Qantas, som flög planet, säger att explosionen troligen orsakats av ett fel i motorn. Den havererade motorn är skickad på inspektion och flygplanskroppen kommer att undersökas grundligt.

Utredningen om den spektakulära olyckan kan ta så länge som ett år.

ARTIKELN HANDLAR OM