Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Experterna om den misstänkte skytten

Jan Olsson

Tidigare chef över Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

  Att han är enstöring och ensamvarg berättar kanske varför det har kunnat pågå så här pass länge. Han har kunnat dölja sitt beteende eftersom han inte har människor omkring sig. Han är anhållen misstänkt på sannolika skäl och det betyder att de har någon slags bevisning mot honom.Leif GW Persson

Professor i kriminologi.  Om det är rätt person så låter beskrivningen av honom närmast arketypisk med tanke på de brott han påstås vara skyldig till. Det talar för att polisen har gjort slagningar i området på en sån här profil och kollat om någon stämmer in på beskrivningen – en udda typ med vapenlicens. Har man dessutom fått in tips från allmänheten och funnit att licensen kanske till och med stämmer överens med det vapen som har använts ska personen plockas in.

Mikael Rying

Kriminolog vid Mittuniversitetet.

  Ensamma människor som begår såna här brott har ofta en paranoid föreställning, till exempel att det tycker väldigt illa om personer eller saker i samhället. Han kanske känner sig ensam och isolerad i en stad med mycket invandrare. Men motivet kan också vara ett helt annat. Det kan vara genomtänkt att han inte har skjutit för att mörda, att han till exempel vill skrämma upp invandrare från att komma till Sverige.

Jerzy Sarnecki

Kriminolog.  Beskrivningen låter typisk med tanke på brotten han misstänks för. En ensam, kufisk och vapenintresserad man. Det är någon slags tvångsmässig personlighetsstörning som ligger bakom det här beteendet. Sannolikheten för att han haft rasistiska motiv är påtaglig, men det är svårt att säga hur utpräglat det är eller i vilken utsträckning det här handlar om genomtänkt rasism. Det kan också visa sig att motivbilden är en helt annan.

Tommy Lindström

Tidigare chef för Rikskriminalpolisen och expert i Efterlyst.

  Om vapnen han har licens för har en gemensam nämnare med vapnen man misstänkt är det mycket intressant. Polisen måste också ha hittat andra saker som stärkte misstankegraden, som tidningskommentarer eller ritningar där den misstänkte ringat in var han varit någonstans. Den här mannen vill inte bli gripen och han vill inte skjuta för att döda, därför skjuter han i mörkret och i ryggen. Han skjuter för att skapa kaos och skräck vilket han lyckats med.SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet