Burmas riggade val var ”lugnt”

”Man ser ingen militär och polis ute överhuvudtaget”

Foto: ALL OVER PRESS
PRESIDENT OBAMA FÖRDÖMER VALET I går, söndag, höll val i diktaturen Burma. Ett val som ska ha gått oerhört lugnt till, enligt officiella uppgifter. Flera uppgifter har dock kommit om valfusk. – Det val som just nu hålls i Burma är allt annat än fritt och rättvist. Folket har under för lång tid nekats rätten att avgöra sitt eget öde, sade president Barack Obama i ett tal inför indiska studenter.
NYHETER

Stämningen var glad och avslappnad vid vallokalerna i Rangoon under Burmas första val på 20 år.

Inte förrän dagen efter valet märktes några protester av.

Men föreställningen var riggad till militärens förmån.

Foto: AP
Aung San Suu Kyi – fortfarande i husarrest.

De enda rapporterna om protester i samband med valet kom från östra Burma på måndagen, dagen efter valet. Minst tre personer ska ha dödats i en skottväxling mellan armén och rebeller från folkgruppen karen i staden Myawaddy.

På själva valdagen, däremot märktes inga oroligheter.

– Det är oerhört lugnt, mycket avslappnat. Vi har varit runt till sex vallokaler, folk köar för att få komma in och lägga sina röster, sade en europeisk källa till TT på en mycket raspig telefonlinje från Rangoon, den forna huvudstaden och fortfarande Burmas ekonomiska och utrikespolitiska nav.

– Man ser ingen militär och polis ute överhuvudtaget. Det sitter bara någon vakt vid varje vallokal som säger "nej, nej" om man vill fotografera.

Å andra sidan har militärregimen via hårda vallagar samt medie- och visumstopp riggat valföreställningen så att generalerna behåller makten oavsett hur folk röstar.

På rundtur

Regelrätta internationella valobservatörer tilläts inte. Diplomater från hela världen studerade dock på plats valförloppet. Bland dem fanns Burmabaserade ambassadörer som Storbritanniens Andrew Heyn, men också tillresta diplomater som Liselott Martynenko Agerlid, Burmahandläggare på Sveriges ambassad i Bangkok.

Enligt TT:s källor avböjde EU och övriga västvärlden ett erbjudande från militärregimen om en guidad rundtur till röstlokaler. Exilmediegruppen DVB, baserad i Norge, rapporterar att ett 20-tal diplomater från länder som Kina och Nordkorea tackade ja, och fick besöka vallokaler i Mandalay. Diplomater från Sverige och andra västländer nobbade däremot rundturen till vallokalerna.

Efter vallokalernas stängning, vid lunchtid svensk tid, uppgav DVB att valdeltagandet ser ut att landa på 45–60 procent. Det innebär att det möjligtvis når upp till de cirka 60 procent som noterades vid det förra valet, 1990.

Valfusk

Oavsett orättvisa valregler går rapporterna om hur själva röstandet gått till isär – inte oväntat i ett land där skillnaderna är himmelsvida mellan de relativt moderna storstadskärnorna och en fattig och isolerad landsbygd.

Från den thailändska gränsstaden Mae Sot rapporterar en svensk demokratiaktivist om talrika vittnesmål om valfusk. Det har till exempel gått till så att företrädare för juntans parti USDP samlat in hela byars id-handlingar och kollektivröstat på partiet, skrev aktivisten i ett e-brev till TT.

Valet kommenterades av USA:s president under dennes pågående Asienresa.

– Det val som just nu hålls i Burma är allt annat än fritt och rättvist, sade Barack Obama när han talade inför studenter i Bombay.

– Burmas folk har under för lång tid nekats rätten att avgöra sitt eget öde.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, sitter fortfarande i husarrest. Första gången hon sattes i husarrest var 1989. Hon har suttit i husarrest totalt 15 år.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM