”Hon var lerig och frusen”

Christoffer, 18, och Carl, 17, hittade ett av våldtäktsoffren

1 av 18 | Foto: Foto: ULF HÖJER
här hittades hon Christoffer Malmqvist, 18, och Carl Larsson, 17, var på väg hem från en fest när de hörde en kvinnas rop på hjälp. ”Vi fattade först inte vad som hade hänt”, säger Christoffer. ”Hon låg precis intill det där lilla trädet. Det var en fruktansvärd syn, hon måste ha legat där ett bra tag”, säger Carl. Kvinnan de hittat var ett av Niklas Eliassons offer. Våldtäkten betraktas som Eliassons grövsta.
NYHETER

ÖREBRO. Hon var bakbunden, lerig och frusen.

Här vid brofästet hittade Carl Larsson, 17, och Christoffer Malmqvist, 18, serievåldtäktsmannens tionde offer.

– Det är fullständigt ofattbart hur man kan utsätta en annan människa för något så hemskt, säger Carl Larsson.

Den gälla rösten lät desperat.

”Hjälp, jag har blivit våldtagen”.

Klockan närmade sig fem på morgonen och Carl Larsson, 17, och Christoffer Malmqvist, 18, var på väg hem efter en fest när de hörde den unga kvinnans rop på hjälp.

– Vi fattade först inte vad som hade hänt. Det var alldeles mörkt ute och vi såg bara något som liknade en platssäck eller en påse, säger Christoffer Malmqvist.

”Fruktansvärt”

En stund senare hittade de den unga kvinnan, som på väg hem från krogen, utsetts till Niklas Eliassons tionde offer i ordningen.

– Hon låg precis intill det där lilla trädet, säger Carl Larsson och pekar ner mot en dunge intill vägen.

– Alldeles lerig och frusen. Det var en fruktansvärd syn, hon måste ha legat där ett bra tag.

Våldtäkten vid Eurostop betraktas som Eliassons grövsta. Övergreppet innehöll flera inslag av grovt våld och pågick i en och en halv timme.

Det är också det överfall som verkar ha påverkat Niklas Eliasson själv mest.

Efter våldtäkten vid Eurostop kallade Örebropolisen in extra resurser från Rikskriminalen i Stockholm. Man utökade också arbetet med geografisk analys, som till slut ledde fram till gärningsmannen.

Larmade polisen

Carl och Christoffer skyndade sig att larma polis och ambulans. De lånade ut sina jackor till kvinnan och sprang bort till bensinmacken för att hämta en sax.

– Vi klippte bort buntbanden han hade bundit hennes händer med bakom ryggen. Jag minns att handlederna var fulla av blåmärken och småsår, säger Christoffer.

I stämningsansökan beskriver åklagaren hur banden suttit så pass hårt att kvinnan tappat känseln i händerna. Men när hon bad honom lätta på banden, drog han åt ännu hårdare.

”Oförlåtligt”

– Jag hoppas att han får ett långt straff. Det han gjorde mot den unga kvinnan vi hittade är fullständigt oförlåtligt. Jag har sett det med egna ögon, säger Christoffer Malmqvist.