”Danska familjen är okej”

Den danska familjen tillfångatogs av pirater.
NYHETER

Den danska familjen Quist Johansen som kidnappats av somaliska pirater har nu förts in till land.

Danska myndigheter säger att de upprättat kontakt med piraterna och att familjen ”mår under omständigheterna bra”.

Familjen Quist Johansen från Kalundborg på Västsjälland togs som gisslan av somailska pirater den 24 februari utanför Afrikas Horn.

Förutom paret, mamma Birgit Marie Johansen och pappa Jan Quist Johansen, och deras tre barn, 13-åriga Naja och de två pojkarna Rune, 17, och Hjalte, 15, befinner sig ytterligare två vuxna danskar ombord på segelbåten Dynamic 43 ING.

Togs i land

Nyhetsbyrån AP har talat med Abdiaziz Mohamud Yusuf, kommunfullmäktig i kuststaden Hafun i norra Somalia, som säger att den danska familjens båt lade ankar utanför deras by tidigare i dag.

Sedan togs familjen i land enligt ögonvittnen. Var de nu befinner sig är oklart.

Men enligt en pirat som kallar sig Muse Abdi har familjen nu förts till ett annat, större fartyg.

– De mår bra. De har precis förts över från sin båt till en annan, säger han till AP.

Förhandlar med piraterna

Danska utrikesdepartementet meddelade på onsdagskvällen att de har upprättat kontakt med piraterna. De har också haft kontakt med familjen. I ett kort pressmeddelande skriver departementet att familjen ”mår under omständigheterna bra”.

En privat säkerhetsfirma hjälper anhöriga till familjen att sköta förhandlingarna med piraterna. Det är oklart om det finns någon begärd lösensumma.

Den somaliske piraten Abdullahi Mohamed, med kopplingar till den grupp som har tillfångatagit den danska barnfamiljen Quist Johansen, varnade i går att piraterna kommer att döda sin gisslan om några fritagningsförsök görs.

Den kidnappade familjen Quist Johansen från Västsjälland, har lång erfarenhet av långseglatser.

Seglade jorden runt

Pappa Jan sade upp sig från ett chefsjobb för två år sedan för att segla jorden runt med sin familj.

Familjen Quist Johansen lade ut från Danmark i augusti 2009 och har sedan dess legat i hamn i Portugal, Kanarieöarna, Sydamerika, Karibien, Fiji och Thailand. Enligt resplanen skulle de återvända till Danmark någon gång denna sensommar. Båten Dynamic 43 ING köpte familjen i Frankrike 2006.

För cirka två veckor sedan lade de ut från Maldiverna utanför Indiens sydspets och styrde båten mot Afrika. Där var det meningen att den 17-årige sonen Rune skulle mönstra av och flyga hem till Danmark.

Daniel Jensen, en vän till familjen och som seglat med dem förut, säger till danska tidningen BT.

– Jag är säker på att de tacklar den här situationen så bra som nu någon kan tackla den. De är en stark familj som håller ihop. Jag har faktiskt inte upplevt någon familj som har så stark sammanhållning som dem.

660 gisslan

Somaliska pirater håller just nu 660 personer som gisslan. Gisslan hålls ofta fångna under varma och stränga förhållanden, ofta i flera månader, innan en lösensumma betalas.

I fjol kidnappades ett brittiskt par som släpptes efter ett drygt år i fångenskap.