Så lever familjen hos kidnapparna

Tar mat från båten – skyddas mot andra pirater

Foto: Foto: PRIVAT
drömresan blev en mardröm Den danska familjen Quist Johansen kidnappades förra fredagen i vattnen utanför Somalia och befinner sig nu i piraternas våld. Här äter mamma Marie, pappa Jan, barnen Rune, Hjalte och Naja samt svenske vännen Mikael Sundvisson middag ihop i hamnen i Madeira.
NYHETER

Nu kommer de första uppgifterna om hur de sju kidnappade danskarna har det i fångenskapen i Somalia.

– De förs genom djungeln till sin båt för att hämta mat och vatten ur båtens förråd, säger en ambulansförare till danska Ekstrabladet.

I snart två veckor har den danska familjen Quist Johansen och deras två besättningsmän varit kidnappade av somaliska pirater.

Piraterna har tagit ut dem i djungeln utanför staden Bander Beyla och där hålls de fångna. Nu kommer för första gången rapporter om hur livet i fångenskap ser ut.

Mat från båten

– De sover på båtens madrasser och de äter av sitt matförråd på båten, berättar ambulansföraren Ahmed Abbi för Ekstrabladet

– När någon i gisslan vill ha något eskorteras de ut av piraterna till båten, som ligger för ankar en halvmil utanför kusten. Den bevakas ständigt av piraterna.

Tidigare har det kommit rapporter om att familjen mår bra under omständigheterna.

Skyddas – från andra pirater

Beväpnade vakter från Bander Beyla har enligt borgmästaren Said Adam Ali omringat piraterna och hindrar dem från att skaffa förstärkningar. Men vakterna spelar också en annan roll – de stoppar andra piratgrupper från att själva försöka ta danskarna till fånga.

– Europeisk gisslan är värd mycket mer pengar i lösensumma än till exempel asiatisk och då är risken för det större, säger han till Ekstrabladet.

Trots att piraterna är omringade vill Said Adam Ali inte anfalla dem. Då riskerar de att fly med gisslan, säger han. Istället ska han nu försöka få piraterna att frivilligt släppa danskarna.

– Och om danska myndigheter ska börja förhandla blir vårt jobb att hålla kvar piraterna där de är, säger Said Adam Ali.