Levde i ofattbar lyx - bestal sitt folk

Ben Alis dotter och hennes man levde ett liv som vanliga tunisier inte ens kan drömma om

Foto: per luthander
Diktatorn Ben Alis dotter ägde den här lyxvillan vid Medelhavets kust.
NYHETER

Vattnet lyser turkosblått i den vitkalkade villans stora pool. Bakom den breder Medelhavet ut sig.

Tigerburen är numera tom.

Diktatorn Ben Alis dotter Nesrine och hennes man miljardären Sakther El Materi levde ett liv som vanliga tunisier inte ens kan drömma om.

Medan de flesta av klanen Ben Alis villor och egendomar plundrats och vandaliserats efter det tunisiska demokratiupproret står Nersine och Sakther Materis slottsvilla i turistparadiset Hammamet fortfarande orörd. Vaktad av tunisisk polis.

Paret verkar ha lämnat villan i all hast med barnkläder och nyårspynt kringströdda på golvet, enligt Svenska Dagbladet som besökt lyxvillan strax utanför huvudstaden Tunis.

Här tog paret emot diverse tunisiska och utländska dignitärer och bjöd på överdådiga middagar.

En av dem var den amerikanska ambassadören. I läckta rapporter hem till amerikanska UD beskriver han hemmet som "imponerande" och deras livsstil som "överdrivet lyxig". Han tycker tigern i sin bur bidrar till ett intryck av vräkighet.

Bilfirmor

Medan många vanliga tunisier inte ens kan låta sin barn äta sig mätta så levde Ben Alis dotter och hennes man i ofattbar lyx, bekostad av det tunisiska folket och den särställning som affärsman som den nära relationen med presidentens gav Sakther Materi.

Han innehade agenturen för bilfirmor som Porsche och Audi, ägde tidningar och fastigheter. Till den amerikanske ambassadören på middag sa han rent ut att han gärna ville öppna McDonalds i Tunisien och föreslog ett hamnområde som han ägde som en första etablering.

När ambassadören invände att det "krävdes en särskild franchisinglag" innan bolaget kunde investera i Tunisien blev Sakthers svar:

"Det kommer inte att vara något problem".

Bortkommen

Ben Alis dotter beskrivs i ambassadrapporten som "snäll och vänlig men naiv och bortkommen". Ett tydligt resultat av en "skyddad, priviligerad och välbärgad uppväxt".

Hennes make beskrivs däremot som "krävande, fåfäng och svår". Uppenbarligen mycket medveten om sin rikedom och makt. Han ryter order åt det talrika tjänstefolket.

Villan står i dag tom i väntan på vad som ska hända med den. Men paret hade redan planerat en flytt. När revolutionen svepte bort klanen Ben Ali från makten pågick redan bygget av parets ännu större och lyxigare hus i den flotta badorten Sidi Bou Said.

Istället verkar de ha gjort diktatorn sällskap och löst enkelbiljett till Saudiarabien.