En gripen för bombdådet

Misstänks för medhjälp till terrorbrott i Stockholm

NYHETER

Polisen i Skottland har gripit en person som sätts i samband med självmordsdådet i Stockholm i december.

Någon hotbild mot Skottland finns inte i nuläget men i övrigt är skotsk polis förtegen.

– Klockan fem över sex i morse greps en 30-årig man, misstänkt för medhjälp till terrorism utanför Skottland, säger Angela McMenemey på Strathclyde Police till Aftonbladet.

– Han greps för sitt samröre med till självmordsbombningen i Stockholm.

Den 30-årige mannen misstänks för medhjälp till terrorism. Mannen greps i ett hus i området Whiteinch i Glasgow.

Han är inte svensk medborgare, men vilken nationalitet mannen har vill polisen inte gå in på, inte heller vem han är.

– Det är en pågående insats, så jag kan inte gå in på några detaljer. Mannen, som kan hållas kvar i flera dagar med hänvisning till terroristlagstiftningen, förhörs av oss just nu, säger Angela McMenemey.

Under tisdagen undersökte polisen flera fastigheter i Glasgow. Uniformerade vakter stod utanför porten till ett hyreshus medan polisen genomsökte huset.

Polisen förtegen vid presskonferens

Klockan 14.30 (svensk tid) höll den skotska polisen en kort presskonferens med anledning av gripandet. Utredningen mot mannen ska enligt polisen pågått en månad, rapporterar STV News. Kontakten med svenskt rättsväsende togs i mitten av februari.

Däremot finns ingen specifik hotbild mot Skottland. I övrigt gav polisen ytterst knapphändiga uppgifter.

Säpo: En koppling finns

Säpo bekräftar att en man gripits.

– Han är gripen brott enligt Terrorism act 2000 och han kan ha kopplingar till terrordådet i Stockholm den 11 december, säger Sirpa Franzén på Säpos presstjänst.

I övrigt är hon förtegen om morgonens tillslag i Skottland.

– Polisen i Skottland bedriver en egen förundersökning och vi har haft ett samarbete inom de internationella ramarna för polissamarbete, säger Franzén.

Om åtal väcks mot mannen kommer ärendet att behandlas i Skottland.

”Under sekretess”

Det ska finnas en koppling mellan den gripne mannen och självmordsbombningen i Stockholm. Men hur den ser ut eller om 30-åringen varit i Sverige över huvud taget vill åklagare Agneta Hilding Qvarnström inte gå in på. Hon leder förundersökningen om terrordådet den 11 december och har bistått skotsk polis i samband med att den gripne mannen blev misstänkt.

– Det är primärt en skotsk förundersökning och det är skottarna som gripit en man för Terrorism act 2000. Det har efterfrågats och tillhandahållits rättslig hjälp men vad det består i kan jag inte berätta, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Hon hänvisar alla frågor om den gripne till skotsk polis. Mannen befinner sig nu hos polisen i Glasgow där han förhörs under dagen.

Förundersökningen om bombningen i Stockholm pågår men ingen person sitter frihetsberövad i Sverige i nuläget.

– Jag vet inte när vi kan gå ut med något mera konkret, säger Hilding Qvarnström. Det är på tekniksidan som vi väntar på mer resultat. Det är mycket som skickats till SKL för att analyseras.

Taimour Abdulwahab.

Terrordåd mitt i julhandeln

Mitt under julhandeln i centrala Stockholm hördes en explosion. Några minuter senare sprängde Taimour Abdulwahab sig själv till döds.

Trebarnspappan Taimour Abdulwahab var på väg mot en större folkmassa när han den 11 december i fjol sprängde den bomb han hade fäst på sin kropp. Säpo rubricerar det hela som terroristbrott och menar att Abdulwahab löst ut bomben av misstag.

Strax före sprängningen skickade han ett hotmejl till Säpo samt TT där han skrev att det var "dags att slå till".

Den bil som sprängdes minuterna innan Taimour Abdulwahab detonerade bomben på honom själv ledde till att tv person intill fick lättare skador.

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.