"Mina fantasier blir verklighet då jag dricker"

Den misstänkte serievåldtäktsmannen
i Örebro beskriver sig själv i utredning

NYHETER

Den misstänkte serievåldtäktsmannen i Örebro beskriver sig själv som en socialt isolerad ung man.

Han säger att han aldrig har haft en kärleksrelation eller en nära vän.

Och han missbrukar alkohol, cannabis och dataspel.

– Mina fantasier blir verklighet då jag dricker, säger han i en utredning.

Den 23-årige mannen har gjort medgivanden gällande flera våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro. Den första ägde rum år 2005 när mannen bara var 18 år gammal.

Polisen utesluter inte att mannen kan komma att bli delgiven misstanke för fler av de ouppklarade sexbrott som drabbat Örebros kvinnor innan utredningen är över.

Fantasierna blev verklighet

Nyligen gjorde Kriminalvården en utredning av den tidigare ostraffade 23-åringen. Där berättar han själv om sitt liv. Och han beskriver sig själv som en mycket ensam ung man utan någon nära relation till en enda människa.

23-åringen säger att sedan år 2004 har hans fantasier och våldsamheter blivit verkliga då han dricker alkohol och han samlar oförrätter på hög inom sig.

När han blir berusad blir han oerhört lättprovocerad – men när han är nykter kan han inte provoceras alls. 23-åringen medger dock att det inte är alkoholens fel att han begår våldsbrott trots att han inte begått något av brotten nykter. Han säger att det är något inom honom som driver honom till våldet.

Morfin och cannabis

23-åringen säger att han druckit allt mer alkohol det senaste året. Han har även ett cannabis-beroende och sedan han var 17-18 år gammal har han rökt cannabis dagligen. Under en period höll han även på med morfin.

Den misstänkte serievåldtäktsmannen upplever även att han har ett dataspelmissbruk. Stundtals spelar han dataspel nästan dygnet runt, främst World of Warcraft. Under en period kunde han sitta nätterna igenom och bara spela och till slut började han ljuga för att slippa göra annat än just att sitta framför datorn.

Han har inte skött skolan och problemen började i högstadiet. Han hamnade i bråk, hade svårt att koncentrera sig och började att skolka. Gymnasiet gick han ut med icke godkänt betyg i samtliga ämnen.

Efteråt har han försörjt sig via ströjobb, som han ofta fått sparken från, och bidrag från CSN.

Greps i oktober

23-åringen har även sysslat med kampsport och strax innan han greps skulle han börja tävla i judo.

Kriminalvården anser att om 23-åringen döms till ett fängelsestraff bör han erbjudas en plats i behandlingsprogrammet ROS, Relation och Samlevnad, som riktar sig till män som dömts för sexualbrott. Programmet hjälper bland annat sexbrottslingar att få empati för offren och att hantera avvikande sexuella fantasier.

Den 23-årige mannen greps den 11 oktober.

FAKTA

Detta har 23-åringen delgivits misstanke för.

• Våldtäktsförsök på Trängkårsvägen i Örebro 2005. Har gjort vissa medgivanden.

• Grov våldtäkt på en kvinna i 20-årsåldern nära Eurostop i mars i år. Har erkänt.

• Våldtäkt på en 64-årig kvinna den 10 oktober i år. Har gjort vissa medgivanden.

• Misshandel av en ung kvinna på Tunnelgatan den 10 oktober i år. Har gjort vissa medgivanden.

• Våldtäktsförsök mot en ung kvinna, på Karlslundsgatan i Örebro tidigt på morgonen den 10 oktober i år. Har erkänt.

ARTIKELN HANDLAR OM