Polisen: Kan bli större än Hagamannen

23-årige serievåldtäktsmannen i Örebro misstänks för ytterligare två överfall

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
attackerade kvinnor Under flera års tid har mannen överfallit, misshandlat och våldtagit kvinnor utomhus i Örebro.
NYHETER

Den misstänkte serievåldtäktsmannen i Örebro har delgetts misstanke om ytterligare två kvinnoöverfall.

Aftonbladet kan avslöja att när 23-åringen begärs omhäktad i veckan blir det troligtvis för sju sexbrott.

– Det här kan i slutändan bli större än Hagamannen, säger en polisman.

Den 23-årige mannen har gjort medgivanden angående fem våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro. Den första ägde rum år 2005 när mannen bara var 18 år gammal.

Polisen har hela tiden antytt att mannen kan komma att bli delgiven misstanke för fler av de ouppklarade sexbrott som drabbat Örebros kvinnor innan utredningen är över.

Två nya brott

– Det här kan i slutändan bli större än Hagamannen, säger en polisman.

Och under förhör förra veckan delgavs 23-åringen misstanke om två nya brott – två våldtäktsförsök. Det är ännu okänt när de ska ha inträffat.

– Jag vill inte säga någonting om hur min klient ställer sig till de nya misstankarna, säger advokat Margareta Arvidsson.

Åklagare Pia Åsberg tror att hon kan komma att begära 23-åringen häktad för de nya fallen vid en omhäktningsförhandling senare i veckan.

Personutredning

– Allting kommer att visa sig under förhandlingen, säger hon.

Nyligen gjorde Kriminalvården en personutredning av den tidigare ostraffade 23-åringen. Där berättar han själv om sitt liv. Och han beskriver sig själv som en mycket ensam ung man utan någon nära relation till en enda människa.

23-åringen säger att sedan år 2004 har hans fantasier och våldsamheter blivit verkliga då han dricker alkohol och han samlar oförrätter på hög inom sig.

När han blir berusad blir han oerhört lättprovocerad – men när han är nykter kan han inte provoceras alls. 23-åringen medger dock att det inte är alkoholens fel att han begår våldsbrott trots att han inte begått något av brotten nykter. Han säger att det är något inom honom som driver honom till våldet.

Beroende av cannabis

23-åringen säger att han druckit allt mer alkohol det senaste året. Han har även ett cannabis-beroende och sedan han var 17-18 år gammal har han rökt cannabis dagligen. Under en period höll han även på med morfin.

Den misstänkte serievåldtäktsmannen upplever även att han har ett dataspelmissbruk. Stundtals spelar han dataspel nästan dygnet runt, främst World of Warcraft. Under en period kunde han sitta nätterna igenom och bara spela och till slut började han ljuga för att slippa göra annat än just att sitta framför datorn.

Han har inte skött skolan och problemen började i högstadiet. Han hamnade i bråk, hade svårt att koncentrera sig och började att skolka. Gymnasiet gick han ut med icke godkänt betyg i samtliga ämnen.

Efteråt har han försörjt sig via ströjobb, som han ofta fått sparken från, och bidrag från CSN.

Kampsportare

23-åringen har även sysslat med kampsport och strax innan han greps skulle han börja tävla i judo.

Kriminalvården anser att om 23-åringen döms till ett fängelsestraff bör han erbjudas en plats i behandlingsprogrammet ROS, Relation och Samlevnad, som riktar sig till män som dömts för sexualbrott. Programmet hjälper bland annat sexbrottslingar att få empati för offren och att hantera avvikande sexuella fantasier.

ARTIKELN HANDLAR OM