15 000 på flykt undan strider i Burma

1 av 2 | Foto: EPA
Minst 15 000 människor rapporteras ha flytt över gränsen från Burma till Thailand efter strider i staden Myawaddy.
NYHETER

Minst 15 000 människor har flytt över gränsen till Thailand efter strider mellan regeringstrupper och rebeller i östra Burma.

Striderna blossade upp dagen efter det första valet i landet på 20 år.

En grupp gerillasoldater intog på måndagsmorgonen gränsstaden Myawaddy i östra Burma. Regeringstrupper försökte slå tillbaka rebellerna och våldsamma strider uppstod.

Minst tre civila ska ha dödats och ett tiotal skadades, enligt AFP.

15 000 på flykt

Granateld ska också av misstag ha slagit ner på den thailändska sidan där ytterligare sju personer skadades. Elden besvarades dock inte, enligt Bangkok Post.

Efter striderna har minst 15 000 burmeser flytt över gränsen till Thailand, enligt nyhetsbyrån AP.

Riggat val

Revolten i Myawaddy är en följd av det kontroversiella valet som militärjuntan i Burma höll i söndags. Reglerna i valet var skräddarsydda för att militären skulle behålla makten, och många burmeser ville bojkotta röstningen.

I staden Myawaddy ska militären därför ha tvingat befolkningen att rösta genom att hota med skjutvapen, enligt webbsidan Burma Election Tracker.

Den lokala separatistgruppen DKBA ska då ha gått emellan och tagit kontroll över staden.

Valet har kritiserats hårt i västvärlden för att vara regisserat av militärjuntan. Bland annat tilläts inte alla oppositionspartier ställa upp, och de som faktiskt fick vara med avkrävdes så stora avgifter att de inte kunde betala.

ARTIKELN HANDLAR OM