”Vi samarbetar nära med Säpo”

USA jämför sin övervakning med grannsamverkan

Foto: Foto: JONAS BILBERG
Övervakat i tio år Härifrån den amerikanska ambassaden i Stockholm leddes övervakningen av de ”potientiella hoten” mot USA:s säkerhet. Och i nära samarbete med den svenska säkerhetspolisen enligt ambassadpersonal.
NYHETER

USA:s ambassad har övervakat och registrerat svenskar i över tio år.

Men amerikanarna tycker inte de gått över gränsen.

– Vår övervakning är jämförbar med grannsamverkan som ju finns överallt i Sverige, säger Ryan Koch, talesperson för USA:s ambassad.

Svenska myndigheter hävdar att de inte haft en aning om amerikanska agenters systematiska övervakning runt ambassaden och andra platser.

Förundersökning inledd

Amerikanska agenter har filmat, fotograferat och registrerat hudfärg, kroppsform och klädsel på tusentals människor som ansetts utgöra ett potentiellt hot mot säkerheten vid USA:s ambassad.

I går beslutade chefsåklagare Tomas Lindstrand att inleda en förundersökning om ambassadens systematiska övervakning av de så kallade ”hoten”.

Amerikanarna menar att deras verksamhet varit öppen och att de samarbetat med svenska myndigheter från början.

Vill tona ner bilden

– Vi har varit öppna med detta sedan starten i slutet av 1990-talet. Vi har ett väldigt nära samarbete med Säpo, polisen, diplomatpolisen och så vidare, säger Ryan Koch som i går kväll pressades i Aktuellt i SVT om hur övervakningen gått till.

Han ville inte svara på hur många svenskar som registrerats eller på vilka platser i Sverige som övervakningen skett på, utan försökte tona ner det som handlar om registreringen.

– Vår övervakning är jämförbar med grannsamverkan som ju finns överallt i Sverige. Där jag bor håller grannarna uppsikt över gatorna utifall någon misstänkt främmande individ går runt i kvarteren varje dag.

– Sådant vill man göra sina grannar uppmärksam på. Och det är det vi ägnar oss åt.

ARTIKELN HANDLAR OM