Svensk rånare dömd i Danmark

Levde på vatten och cornflakes under kuppen

Foto: Danska polisen
På polisens bild syns den ena av de två tjuvarna som spenderade helgen inlåsta i ett bankvalv.
NYHETER

De två männen tog sig in i bankens valv där de blev inlåsta.

Där levde de på vatten och cornflakes medan de under en hel helg länsade bankfack.

I dag dömdes en 27-åriga svensk till fängelse för kuppen. Hans misstag: en påse kiss.

Det var i maj förra året som de fyra männen genomförde sin kupp mot den Danske bank i Köpenhamn. Två av dem tog sig via personalingången in i bankens källarvalv innan det låstes för helgen. De två kumpanerna stannade kvar på utsidan för att via mobiltelefon kunna förvarna dem när väktarna gjorde sina ronder. Trots det gick bankens larm flera gånger, men utan att tjuvarna upptäcktes.

Instängda under helgen

Under hela helgen länsade de bankfack på smycken och kontanter. Sammanlagt tömde de två männen 140 bankfack. Under tiden levde de på den proviant de hade med sig; vatten och cornflakes. Sina behov uträttade de i påsar.

På måndagsmorgonen tog de sig ut samma väg som de kom in, genom personalingången. När de blev jagade av en vaktmästare försökte de stoppa honom genom att kasta en påse kiss på honom. Påsen blev 27-åringens fall.

DNA från kisset gjorde att polisen snart fattade misstankar mot en 27-årig svensk man. I september anhölls han i Schweiz, och därifrån utlämnades han till Danmark.

Hans tre kumpaner hittades aldrig, och inte heller bytet återfanns.

27-åringen dömd till fängelse

I dag kom domen mot 27-åringen. Han döms till ett år och nio månaders fängelse för rånet. Enligt danska Ekstrabladet har 27-åringen erkänt att han var med inne på banken, men han nekar till att ha varit med och planerat kuppen.

För besväret ska han ha fått 22 000 och sluppit en spelskuld. Om han inte ställde upp skulle det drabba hans familj.

Åklagaren yrkade på tre år och sex månaders fängelse, men domaren valde att ge ett mildare straff. Danske bank och försäkringsbolagen har betalat ut en total ersättning på 2,7 miljoner kronor till bankfackens ägare.