Släkting misstänkte Niklas Eliasson

Familjemedlem om vad som drev Niklas Eliasson till att våldta: Övergavs av alla

NYHETER

ÖREBRO. När serievåldtäktsmannen härjade som värst i Örebro skjutsade Niklas Eliasson omkring sina rädda systrar för att skydda dem från överfall.

Men en släkting fattade misstankar mot 24-åringen.

Hon anade att Eliasson själv kunde vara mannen alla letade efter.

Foto: POLISEN
Niklas Eliasson under vittneskonfrontationen.

Skräcken för serievåldtäktsmannen som härjade i Örebro påverkade hela familjen. Även den nu åtalade Niklas Eliassons systrar var vettskrämda för den okände man som överföll kvinnor, så pass att de inte vågade gå ensamma i mörkret.

Niklas skjutsade dem därför i sin bil. Han gav även sin lillasyster ett överfallslarm eftersom hon inte ens vågade gå till tvättstugan ensam.

Visste inget om missbruket

I förhör med hans familj framgår att de inte hade någon som helst aning om att det var Niklas Eliasson som överföll kvinnor sent om nätterna i Örebro.

Inte heller visste de något om hans alkoholvanor, droganvändning, ångest eller aggressivitet.

Visst, han hade problem i skolan och skar sig under en period i armarna. Annars var han både snäll och lugn och visade aldrig tecken på en dålig kvinnosyn, menar den närmaste familjen i förhör.

Men lite utanför den inre kretsen, när det kommer till vänner och andra släktingar, fanns de som reagerade på att något inte stod rätt till med Niklas.

”Rasistiska tendenser”

En vän beskriver Niklas helt annorlunda. Han kallar honom bråkig och gapig med rasistiska tendenser och säger att vännen ofta drack sig kraftigt berusad.

En annan närstående kvinna hade till och med misstankar om att Niklas Eliasson kunde vara serievåldtäktsmannen. Hon kunde känna sig rädd för honom, mycket för att han sov med en kniv på sitt sängbord och för att han ofta var så arg.

Efter den brutala våldtäkten vid Eurostop i mars 2010 så väcktes tankarna och de återkom igen när serievåldtäktsmannen i Örebro slog till tre gånger på ett dygn. Strax innan gripandet tog hon återigen upp sina misstankar med en förälder till Niklas som avfärdade dem som otänkbara.

”Totalt övergiven”

En annan släkting har en egen förklaring till hur det kunnat gå som det gått för Niklas Eliasson.

I ett brev till polisen skriver hon att 24-åringen känt sig sviken av alla kvinnor i sitt liv och att han påverkades starkt av föräldrarnas skilsmässa. Kvinnan menar att Niklas blivit totalt övergiven av alla i sin närhet, även av henne själv.

Men trots att alla ger en bild av att Niklas Eliasson mått dåligt i perioder klär han det aldrig själv med ord i förhören. Och allt han säger om föräldrarnas skilsmässa är:

– Jag tog inte speciellt illa vid mig.

ARTIKELN HANDLAR OM