”Kriget har börjat”

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren

NYHETER

Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har startskottet nu gått för kriget inom socialdemokratin. Tecken på det är SSU:s krav på att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande och flera utspel från ledande socialdemokrater som Ylva Johansson och Morgan Johansson.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Nu ska de långa knivarna fram. "Blamegame" (att skylla på andra) är ett sätt att uttrycka det, ett annat är att man ger betalt för gammal ost, säger han till TT.

Han tror att månaderna fram till extrakongressen kan bli blodiga för socialdemokraterna, som han beskriver som många olika partier i en koalition. När partiet har regeringsmakten hålls de olika intressena ihop, men nu försvagas sammanhållningen och de interna stridigheterna ökar.

Fullt kaos

Stig-Björn Ljunggren tror inte att tiden fram till nästa val räcker för en nystart.

– Inte som det ser ut nu, man verkar till och med ha svårt att bestämma vad som är problemet. Det som talar för motsatsen är att krisen är så stor att det finns en grundläggande sammanhållning. Det är det som gjort att ingen ännu gett sig på Mona (Sahlin), för alla inser alla att i samma ögonblick som det sker så utbryter fullt kaos.

”Spel för galleriet”

Stig-Björn Ljunggren anser att SSU:s krav på att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande är ett spel för galleriet.

– Det är det, eftersom de inte har någon politisk idé om vad en ny partistyrelse ska syssla med. Det finns inget politiskt innehåll i debatten ännu.

”Råttorna dansar på bordet”

Socialdemokraternas verkställande utskott har suttit i sammanträde de senaste dagarna och enligt flera källor har diskussionerna varit heta. Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad.

– Partiledningen har nog börjat inse att den varit för passiv och nu är det andra som tar initiativet. Men det är inte en grupp som tar initiativet, utan många som utnyttjar vakuumet. Mona verkar tagit en timeout och nu dansar råttorna på bordet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM