Gripna i Göteborg hoppas på svar

NYHETER

Efter att förundersökningen om misstänkt förberedelse till terroristbrott i Göteborg lagts ner söker de män som greps en förklaring.

– Jag ska begära ut alla papper och hoppas att jag får svar på vad som initierade den här processen. Allt känns ju fel, säger en av de gripna, en 33-årig man som uppger att han förhördes utan advokat.

Enligt mannen riktade polisen vapen även mot de tre barnen och mannens fru och tioåriga son hördes av polisen.

– Om någon statlig tjänsteman har begått tjänstefel kan det bli aktuellt med skadeståndstalan. Förutom ersättningen från justitiekanslern för att de satt frihetsberövade, säger advokat Björn Sjölander, som företräder den 28-åring som satt anhållen mellan lördagen den 30 oktober och söndagen den 31 oktober.

– Men vi kommer att invänta utredningen om tjänstefel, säger han.

Den utförs av överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål i Malmö

Poliserna stormade in

Den 33-årige mannen funderar också på att kräva skadestånd.

– Det kan bli fråga om det, men det vi har förlorat går inte att köpa tillbaka med pengar. Värst var behandlingen av min familj. Vi låg och sov allihopa när poliserna stormade in, maskerade och med vapen.

Gripandet blev dramatiskt och har satt tydliga spår.

– Min treåriga dotter vaknar och skriker på nätterna. Min tioårige son känner sig väldigt otrygg. Sexåringen visar inte så mycket, men vi har svårt med sömnen allihop, säger han.

Släpptes samma dag

Gruppen av personer som greps är alla släkt med varandra. Mannen har ingen aning om varför polisen intresserade sig för dem.

– Jag har inte alla korten. Jag vet bara att jag fick frågor om jag kände igen mina släktingar, vad jag gjorde den 25 oktober, om min religion och om världspolitik som Afghanistanstyrkan och Muhammedkarikatyrerna.

Han säger att han blev delgiven misstanke om förberedelse till terroristbrott och att polisen frågade om det gick bra att ha förhöret utan advokat, för det skulle ta lång tid innan en advokat kunde komma.

– Jag sade okej till det. Det var ju en helt ny erfarenhet för mig.

Mannen släpptes senare samma dag som han gripits.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM