Ärrade sossar dömer ut partiledarprocess

"På gränsen till katastrof"

NYHETER

Före detta toppnamn inom socialdemokratin tycker att processen för att välja nya partiledare fungerat dåligt och dragit ut på tiden.

– Själv gjorde jag valberedningens arbete på en dag, säger Thage G Peterson, före detta försvarsminister.

Han beskriver urvalsprocessen som "på gränsen till katastrof".

– En alldeles för sluten process. Vanliga partimedlemmar ute i landet ringer mig och säger att de också vill vara med att påverka men att de inte har en chans.

Själv satte sig Thage G ner under en dag och gjorde en utvärdering av tänkbara kandidater.

– Jag utgick från tolv namn och satte plus och minus på kandidaterna. Till slut återstod tre kandidater; Thomas Öströs, Mikael Damberg och Pär Nuder. Nuder föll ju bort. Jag kom fram till att Östros var den mest lämplige.

Förre LO-ordföranden Stig Malm kallar urvalsprocessen för "stalinistisk" och Margareta Winberg, en gång vice statsminister, kallar den "dålig".

Däremot tycker alla det är helt i sin ordning att den före detta partiledaren Göran Persson försöker påverka partiet att välja hans kandidat, Thomas Östros. Trots att Persson utåt inte velat ge någon sin välsignelse.

FAKTA

Så tycker veteranerna

Aftonbladet ringde till några ärrade socialdemokrater och ställde två frågor:

Vad tycker du om Göran Perssons sätt att ringa runt och pusha för sin kandidat?

Vad tycker du om urvalsprocessen?

Här är deras svar.

Margaretha Winberg, 63, f d vice statsminister

1. Det står var och en fritt att propagera för sin kandidat, även en före detta statsminister. Jag har inga synpunkter på det.

2. Att det så här nära partikongressen inte fått fram några officiella kandidater är inte bra. Men jag har förståelse för att det är ett väldigt svårt uppdrag i den uppkomna situationen.

Thage G Peterson, 77, f d försvarsminister

1. Jag har helt ovetande om vad Persson tycker även landat på Tomas Östros. Persson är en telefonmänniska. Att han ringer runt och försöker påverka känner jag ingen tveksamhet inför.

2. På gränsen till katastrofal. Processen ska vara öppen. Nu har det varit en massa smusslande. Valberedningen kunde mycket väl ha presenterat 5-6 kandidater och låtit partikongressen bestämma.

Kjell-Olof Feldt, 79, f d finansminister

1. Helt ok att han tar parti för en kandidat. Däremot är det svårt att säga hur korrekt det är vilka han pratar med.

2. Bra är den inte. Tycker inte man kan säga att det är en urvalsprocess. Det är en förhandling snarare än ett urval. När man kommer till det läge där vi är nu så är det partidistriktens intressen som styr. Men folk tror att det är valberedningen.

Jytte Guteland, 31, SSU-ordförande

1. Persson lovade på en konferens i februari att inte lägga sig i partiledarvalet. Ett klokt beslut som jag utgår från att han håller sig till.

2. Den lämnar mycket i övrigt att önska. Processen är för sluten och omodern. Man borde lära sig att hur exempelvis labour i Storbritannien gör med öppna val där bäste man/kvinna vinner. Det behövs flera kandidater att välja mellan.

ARTIKELN HANDLAR OM