Hur mycket är heder värd?

NYHETER

VÄSTERÅS. Hur mycket är heder värd?

Vad är heder?

Spelar det alls någon roll i sammanhanget när en 16-årig flicka i början av livet har mött döden i en skogsdunge en majkväll?

Aftonbladets Linda Hjertén.

Sara Mohammad startade föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Hon var på plats i Västerås i dag för att följa rättegången mot den 16-årige pojke som misstänks för mordet på Beatrice.

Och hon tror att heder alldeles visst har en roll i det uppmärksammade målet.

– Den här pojken kom hit från Irak för bara några år sedan. Han skulle blivit utfryst av sin släkt om han fick barn med en svensk flicka, då skulle han ha blivit betraktad som en ohederlig kille.

Sara Mohammad känner inte 16-åringen, lika lite som alla dem som skriver om fallet på olika sajter på nätet, men till skillnad mot många av dem så har hon har stor erfarenhet och kunskap i ämnet.

Och hon känner igen tecknen, menar hon. Hon tror har sett dem förut. Hon förklarar att om ryktet att 16-åringen fått barn med en svensk flicka innan äktenskapet nått familjen i Irak hade det kunnat drabba dem hårt.

– Det är svårt att förstå för oss i Sverige men det skulle kunna påverka pappans ställning och ämbete och status eftersom det skulle kunna se ut som att han är en pappa som inte kan styra sina barn. Det skulle även kunna minska chanserna för 16-åringens halvsystrar att gifta sig och folk på stan i hemlandet skulle kunna stirra och snacka skit, så illa kan det bli.

När man läser förundersökningen nämns pojkens pappa hemma i Irak och det faktum att han aldrig skulle godkänna att 16-åringen skulle göra en svensk flicka gravid upprepade gånger.

Uttrycket att det vore en "skam för släkten" används flera gånger av olika personer.

16-åringens pappa är en högt uppsatt tjänsteman som redan för ett år sedan blev väldigt besviken på sin son. När 16-åringen hälsade på i hemlandet hittade pappan några bilder i sonens mobil. Foton där sonen festade med flickor.

De bilderna gjorde pappan rasande berättar pojkens mamma i polisförhör. Pappan tyckte att sonen skämt ut honom och hela släkten. Han ville inte längre ha med honom att göra.

– Pappa ringde upp och sa, du är inte min son längre, säger 16-åringen i förhör.

Hösten samma år träffade 16-åringen Beatrice, en svensk flicka. De började umgås men enligt Beatrice vän var det aldrig uttalat att de var ett par. Och 16-åringen själv hade egentligen en annan flickvän. Enligt honom var han och Beatrice bara bekanta som hade sex några gånger.

Så blev hon gravid, trodde hon, och allt blev plötsligt allvar.

Pojken berättar hur han ömsom hotat, bönat och försökt muta Beatrice med en bil om hon bara snälla, snälla, snälla gör en abort.

Men hon vill inte, vet inte, kan inte bestämma sig.

Han blir allt mer rasande. Och nervös. Tänk om hans pappa får veta?

– Jag blir arg, jag säger du är 16 år, vad ska du med barn till? Om min pappa hör, han kommer också att bli arg.

Sedan händer det där fruktansvärda i skogsdungen, det som åklagaren menar var ett ohyggligt övervåld som bör bedömas som mord, men som 16-åringen menar inte var meningen – en knuff som blev fel, ett misstag som rätten bör se som ett vållande till annans död.

– Han skulle kunna ljuga för sin familj och säga att han inte haft sex, men ett barn kan han inte förklara bort. Det kan vara att han känner sig så pressad, att han får en sådan panik, att den enda utvägen var att mörda. Men så kan det också vara så att han bara ville skrämma henne men allt blev fel, säger Sara Mohammad.

Om det nu är så att brottet är hedersrelaterat är det inte en förmildrande omständighet säger hon.

– Absolut inte, det har vi nog av i islamstyrda länder. Men det betyder att vi borde gräva mer i fallet och se vad mer som ligger bakom det. Och se vad vi kan göra för att förhindra att det händer igen. Polisen måste bli bättre på att utreda hedersrelaterat våld. Vi måste bli bättre på att informera både tjejer som Beatrice och pojkar som 16-åringen, så de vet var de kan få hjälp.

För Beatrice familj spelar det kanske ingen roll vilket motiv 16-åringen hade. Deras dotter är borta.

Beatrice mamma söker hela tiden 16-åringens blick i rättssalen. Det är som att hon vill hitta något slags svar, som att hon vill försöka förstå hur den där killen i rutig skjorta med barnsligt ansikte kan ha orsakat att hon sitter där i svart klänning på en solig torsdag med söndergråtet ansikte.

Men pojken som tog Beatrice liv vägrar se tillbaka. Och frågorna förblir obesvarade, åtminstone i dag.