Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kvitton – de nya vapnen

Kriminella gäng har bytt bana

åtalade för skattebrott Medlemmar från Hells Angels är åtalade för skattefiffel. Här i Karlstads tingsrätt.   åtalade för skattebrott Medlemmar från Hells Angels är åtalade för skattefiffel. Här i Karlstads tingsrätt. Foto: lars hedelin

KARLSTAD. En polisstyrka firade sig ner från helikoptrar i ett dramatiskt tillslag mot Hells Angels lokaler i Hertzöga utanför Karlstad.

Det var ett och ett halvt år och 33 000 sidor förundersökningsmaterial sedan.

Nu sitter de åtalade männen västlösa och stirrar på ett Excel-dokument.

Aftonbladets reporter Linda Hjertén.   Aftonbladets reporter Linda Hjertén.


Det man vanligen förknippar Hells Angels med är motorcyklar, västar med emblem och rubriker om narkotikatillslag och utpressning.

Inte det de nu står åtalade för – grova skattebrott.

 Att via papper, telefoner och datorer ha bluffat sig till mångmiljonbelopp från staten.

 Att med hjälp av aktiebolag och kommanditbolag utge sig för att hyra ut personal och bygga bostäder utan att ha lyft en hammare eller skruvat en endaste skruv.

 Att ha skrivit falska fakturor till den nätta summan av 48?288? 088 kronor och lurat staten på 13,3 miljoner kronor i skattemedel.


Men så har ju också de kriminella gängens tillvägagångssätt börjat förändras. Rikskriminalens analyser har visat det – de kriminella organen behöver en laglig struktur för att klara sig.

Gängen har flyttat från gatan till styrelserummen där de är svårare att spåra och bekämpa. De använder sig fortfarande av olagliga metoder, bara vapen av en annan form. När en polisstyrka gjorde husrannsakan i HA:s lokaler i Hertzöga i samband med utredningen var det inte knivar eller pistoler man beslagtog. Det var datorer och kvitton.


De 17 männen på de tilltalades bänk i Värmland tingsrätts största sal är en brokig skara. Men de flesta av dem har koppling till Hells Angels och vilka de är går tydligt att urskilja. Breda axlar under träningsjackor, rakade skallar och tatueringar som slingrar sig upp under kragen.

De har i timtal stirrat på åklagarens genomgång av Excel-dokument med staplar av företagsnamn som går att härleda till byggbranschen och stora summor pengar och kontonummer. Jan-Eric Nyman vill bevisa hur målvakter stått som ägare för företag som bara existerat på pappret. Företag som existerat för att skriva fakturor som andra företag kan stoppa in i sin bokföring för att betala svart arbetskraft.

Genom månader av telefonavlyssning och spaning har polisen samlat på sig mycket bevis mot männen och några av dem har i förhör erkänt ekonomiska brott.

Kriminella gäng har alltid ställt sig utanför samhället, skrivit sina egna lagar och sedan tvingat andra att leva efter dem. Att flera av de åtalade är högt uppsatta i Hells Angels var bara en slump, menar utredarna. Skatteverket gjorde en utredning och så ledde några av spåren mot klubblokalen utanför Karlstad.

Men även brotten de åtalas för – grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll – är brott där förövarna aktivt ställer sig utanför samhället.


Som åklagare Jan-Eric Nyman inledde dagen med att säga: Det här målet handlar om att sko sig själv på andras medel. Den här brottsligheten är systemhotande. Om det får bre ut sig kommer vi inte längre ha råd med de offentliga medlen – sjukvård, äldreomsorg och ja, att sitta i rättssalen de dryga två månader som målet väntas ta.

Så nya vapen eller inte. Styrelserum i stället för gatan. Är männen skyldiga har de varken lyckats hålla sig utanför radarn eller rubrikerna.

Sannolikt inte fängelset heller för den delen.

Fler kolumner av Linda Hjertén:
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet