Gryningspyromanen bevakas mindre

Foto: Krister Hansson
När den utpekade gryningspyromanen, Ulf, släpptes av tingsrätten i slutet av oktober träffade Aftonbladet honom i centrala Ystad.
NYHETER

Polisens ständiga bevakning av gryningspyromanen avvecklas – pengarna är slut.

– Händelserna i Malmö har tagit hårt på resurserna, säger Skånepolisen.

Den 47-årige så kallade gryningspyromanen har en längre tid stått under polisbevakning 24 timmar om dygnet. Men hädanefter kommer det inte att bli så.

– För närvarande har inte pyromanen högsta prioritet nej. Vi klarar inte av att punktmarkera honom 24 timmar om dygnet. Det handlar ändå om betydande summor och det är mycket annat som hänt i Skåne på senare tid också, säger Eva Westford informationsansvarig vid Skånepolisen, till Aftonbladet.

Träffade Aftonbladet – köpte tändare

När polisen tillfälligt tappade gryningspyromanen ur sikte för några veckor sedan anlades en brand i kvarnen från 1800-talet i Skivarp, som han misstänks för.

Han greps men bevisen räckte dock inte för häktning. En halvtimme efter att den utpekade gryningspyromanen, Ulf, släpptes av tingsrätten i slutet av oktober träffade Aftonbladet honom i centrala Ystad. Då skulle han till att handla en tändare.

– Polisen har tagit alla mina saker i beslag, även min kam och min tandborste, sa han.

Urinattack mot poliser

Ulf säger att han har alibi för branden i Skivarp då han tillbringade natten hos en kvinna.

– Men jag avslöjar inte vem kvinnan är, jag vill skydda henne mot polisens trakasserier.

Gryningspyromanen kommer nu att åtalas för förgripelse mot tjänsteman. Detta sedan han kastat vätska ur en flaska och ett mjölkpaket mot två polismän som ska ha varit urin. Han ska även ha sprungit mot en av poliserna och höjt händerna mot denne. Mannen åtalas också för att ha brukat och flera gånger haft cannabis på sig.

ARTIKELN HANDLAR OM