Book kritisk mot polisen

Mostern fick stroke – avled efter natten i fyllecellen

1 av 3 | Foto: Foto: OSKAR KULLANDER
Saknar ord Anna tycker att hennes moster var värdig en annan död än den hon fick. Hon saknar ord för den behandling som hennes nära släkting utsattes för.
NYHETER

MUNKFORS. Christina Edelman fick tillbringa natten i fyllecell.

Men det visade sig att hon hade drabbats av en massiv hjärnblödning. Några dagar senare dog hon.

– Det finns inga ord för hur min moster behandlats. Hon kanske hade fått leva längre om hon fått hjälp, säger Anna Book som är systerdotter till den döda kvinnan.

Kvällen den 7 september ringde Christina Edelmans, 56, vän ambulansen. Hon bodde tillfälligt hemma hos honom i Munkfors och vännen hittade henne liggande på toalettgolvet, i det närmaste okontaktbar. Hon talade sluddrigt och hade gjort på sig.

Men ambulanspersonalen tyckte att Christina inte behövde vård. De tillkallade istället polisen som placerade Christina Edelman i en fyllecell i Sunne.

Där blev hon kvar i 16 timmar, till klockan 08.10 på morgonen.

På morgonen skjutsade polisen Christina Edelman tillbaka till Munkfors. Men av någon anledning släppte de av henne på socialtjänstens kontor.

Massiv hjärnblödning

Sandra Hermanrud, enhetschef vid socialförvaltningen i Munkfors, säger att Christina var desorienterad, såg suddigt och hade avföring och urin rinnandes längs benen när hon släpptes av i receptionen. Hon hängde tungt på sin rollator och klagade på att hon inte kunde se bra.

– Hon hade även intorkad avföring på sig så det är rimligt att tro att hon hade dessa symptom redan under natten. För oss var det tydligt att hon var sjuk.

Christina Edelman fördes till sjukhuset i Torsby där det konstaterades en massiv hjärnblödning på höger sida. Ett par dagar senare drabbades hon av ännu en hjärnblödning. Natten till den 24 september avled hon.

JO-anmäler polisen

Hermanrud har valt att JO-anmäla polisen som tog Christina till kommunhuset istället för till sjukhus morgonen efter. Hon riktar även kritik till sjukvårdspersonalen som inte skjutsade Christina Edelman till sjukhus på kvällen.

– Det jag känner oro för är att det här ska ske igen. Att en person är onykter betyder inte att den inte även kan ha medicinska problem. Om jag hade råkat ut för det här, hade även jag nekats sjukvård eller skjutsas till kommunhuset?

Enligt polisen bad Christina Edelman själv om att bli skjutsad till kommunhuset. Man vill dock inte kommentera ärendet innan utredningen är klar.

Sjuklig under många år

För Christina Edelmans familj har den senaste tiden varit tuff. Hennes dotter Helena Press Edelman bor i Kanada sedan flera år tillbaka. Hon säger att hennes mamma varit sjuklig under många år och råkat ut för flera problem men att det som hänt henne inte behövt hända.

– Och jag vill inte att det någonsin ska behöva hända någon annan igen, det är därför jag vill berätta. Min mamma var inte full den dagen, hon hade fått en hjärnblödning, och hon borde fått sjukvård, inte lagts i en fyllecell i sin egen avföring och sedan dumpats i kommunhusets reception.

– Och även om hon hade varit full, skulle hon inte haft rätt till vård ändå?

”Sorgligt att samhället inte hjälper”

Christina Edelmans systerdotter, artisten Anna Book, håller med.

– Det är så sorgligt att samhället inte hjälper de som är svagare och har det svårt. Kicki hade kanske inte ett långt och friskt liv framför sig men hon hade kunnat leva längre och hon hade verkligen kunnat få dö värdigare än så här, säger Anna Book.

ARTIKELN HANDLAR OM