Mangs sköt prick i USA

Tre månader före mordet på 20-åriga Trez letade misstänkte skytten efter vapen på semestern

förändrades efter resan I juli förra året åkte Peter Mangs, 38, oc hans jämnårige vän till Florida. Där besökte de blandt annat vapenaffärer och en skjutbana för målskytte. När Peter Mangs kom hem till Sverige igen sjukskrev han sig från jobbet – han sa att han inte längre orkade med den sociala kontakten.
NYHETER

MALMÖ. Tre månader före den första skjutningen reste Peter Mangs till USA tillsammans med sin bästa vän.

Resan är nu högaktuell i polisens utredning.

De två kamraterna besökte bland annat vapenaffärer och sköt prick med gevär under vistelsen.

Peter Mangs, 38, har beskrivits som en enstöring, men han har en nära vän.

En jämnårig man boende i Malmö.

De två har känt varandra i många år och syntes ibland ute tillsammans på kaféer och barer.

– Peter var den som pratade mest av dem. Han brukade jämt tjata om att han hade en narcissistisk personlighetsstörning. Hans kompis hängde oftast med och satt bara tyst, säger en person som har umgåtts med dem båda.

De två männen ska ha haft ett gemensamt intresse – seriemördare.

– Jag vet att de köpte böcker om seriemord och de pratade mycket om dem med varandra, säger en källa.

Körde runt i kuststäderna

I juli förra året reste de två vännerna till Florida där Peter Mangs 71-årige pappa bor. Under flera veckor bilade de omkring i södra USA och roade sig.

Under resan var Peter Mangs lycklig. Han och vännen hyrde en bil och körde runt i Floridas kuststäder. Den fasta punkten mellan utflykterna var Peter Mangs pappas hus i Boca Raton.

– De verkade ha så trevligt, de skrattade mycket tillsammans, berättar fadern.

Sköts till döds

Enligt uppgifter till Aftonbladet är mordutredarna mycket intresserade av vad som hände under USA-resan. Den genomfördes bara tre månader före den första skjutningen – när 20-åriga Trez West Persson sköts till döds.

Någonting i 38-åringens personlighet tros ha förändrats under resan i USA. Kort efter att han kom hem sjukskrev sig Peter Mangs. Han sa till sin chef att han inte längre orkade med den sociala kontakten på jobbet.

I samband med en husrannsakan i hans lägenhet hittades ett stort antal bilder från semesterresan.

Fotograferade död ödla

Mangs har bland annat fotograferat sin vän när denne skjuter prick med ett gevär. På en annan bild poserar vännen leende med en hjälm på huvudet i en vapenaffär.

I bakgrunden syns flera automatvapen.

Männen besökte också en skjutbana för målskytte med pistol. De två skrattar tillsammans på många foton, men det finns också motiv av helt annan karaktär.

Bland annat har Peter Mangs fotograferat en död ödla med uppfläkt buk. En annan bild visar blodet från ödlan på stengolvet.

– Polisen ska nu gå igenom samtliga bilder, säger en av Aftonbladets uppgiftslämnare.

I samband med att Peter Mangs greps i lördags togs även hans vän in till förhör. Polisens insatsstyrka tog mannen när han skulle kliva av en färja i Karlskrona.

Mannen släpptes dagen därpå och är inte längre intressant i utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM