Dalai lama lämnar politiken

NYHETER

Dalai lama drar sig tillbaka som politisk ledare för Tibets exilregering och öppnar för en modernisering.

Däremot kommer han att fortsätta arbeta för Tibets sak som dess andliga överhuvud, betonar han.

Dalai lama, som fyllt 75 år, säger att han ska lägga fram ett förslag som tillåter honom att dra sig tillbaka från det politiska ansvaret vid nästa möte med exilregeringen i mars. Han säger att tiden har kommit att ersätta honom med en fritt vald ledare.

– Ända från 1960-talet har jag upprepade gånger betonat att tibetanerna behöver en ledare som valts av Tibets folk i fria val, som jag kan överlåta makten till. Nu är det dags att verkställa detta, sade Dalai lama från Dharamsala i Indien, där den tibetanska exilregeringen har sitt säte.

Vattendelare

Trots att Dalai lamas uppgifter till stor del redan i dag är ceremoniella, ses steget som en vattendelare i Tibets långa kamp mot kinesiskt styre. Den politiska makt han har kvar kommer troligen att övergå till premiärministern, som får en starkare roll. Ingen av tre huvudkandidater till premiärministervalet, som hålls senare i mars, är munkar, vilket ses som ett steg mot modernisering och demokratisering av den tibetanska rörelsen.

– Dalai lamas plan är att skapa en institution, en regering som kan fungera utan en Dalai lama, och som är mer politisk, sade analytikern Bhaskar Roy till Reuters.

Skepsis i Peking

Dalai lama har under årens lopp setts som en stabiliserande faktor i den tibetanska rörelsen, som hållit samman olika fraktioner, vissa av dem med en mer radikal agenda än Dalai lamas antivåldskampanj för självstyre inom Kina.

Pekings reaktion på Dalai lamas tillkännagivande var skeptisk.

– Han har ofta talat om att dra sig tillbaka de senaste åren. Jag tror att detta är en av de manövrer han ägnar sig åt för att lura det internationella samfundet, sade UD-taleskvinnan Jiang Yu till journalister.

FAKTA

Dalai lama som ledare

Dalai lama, född som Tenzing Gyatso 1935 i östra Tibet, utsågs vid två års ålder till den fjortonde Dalai lama.

1950, när Dalai lama var 15 år och fått fulla maktbefogenheter som Tibets statsöverhuvud, invaderades Tibet av Kina.

1959, efter ett misslyckat uppror i Tibet, flydde Dalai lama till Indien där han bildade en exilregering. Han har sedan dess arbetat för en "medelväg" – att ge Tibet ett reellt självstyre inom Kina, och behålla dess kulturella särprägel.

1987, efter kravaller i huvudstaden Lhasa, föreslog Dalai lama en plan där Tibet utsågs till en fredszon.

1989 fick Dalai lama Nobels fredspris, som en följd av att han konsekvent motsatt sig våld i kampen för Tibet.

2008 intog Kina efter kravaller en hårdare attityd mot Tibet, med tung militär närvaro. Dalai lama uppmanade folk att inte besvara "de kinesiska myndigheternas provokationer".

Källa: BBC News (TT)

TT-AFP-Reuters