Niza, 4, bortrövad av sin mamma i Thailand

Foto: Foto: PRIVAT
Svenska ambassaden i Thailand hjälpte till att söka efter Niza Engdahl, 4.
NYHETER

Niza Engdahl, 4, är försvunnen i Thailand.

Kidnappad av sin mamma, som enligt uppgift är alkoholiserad och instabil:

– För två år sedan höll hon en kniv mot Nizas handled, berättar pappa Henrik Engdahl.

Foto: SCANDASIA
Henrik Engdahl söker i Thailand efter saknade dottern Niza Engdahl.

Henrik Engdahl, 38, bor i Thailand och har två barn med en 21-årig thailändska. I dag har Henrik ensam vårdnad om Niza och hennes lillasyster.

– Mamman spårade ur 2009, började dricka alkohol och lämnade oss. När vi skiljde oss för ett halvår sedan sade hon "ta barnen, bara jag får lite pengar", berättar Henrik, som bor i Hua Hin.

Har sökt all vaken tid

För en vecka sedan dök mamman plötsligt upp på barnens förskola och frågade efter Niza. Varken personalen eller Niza — som inte sett mamman på två år — kände igen henne. Men hon lämnade ett id-kort som säkerhet, och då lät personalen henne gå iväg med Niza. Henrik kände senare igen mamman från en övervakningsfilm.

Sedan dess har Henrik Engdahl ägnat all sin vakna tid åt att leta efter dottern. Tips har kommit in sedan thailändska tidningar skrivit om kidnappningen, och därför har Henrik rest både till Pattaya, Bangkok och Buri Ram, där mamman kommer från. Den thailändske svärfadern i Buri Ram berättade att Niza och hennes mamma hade varit där, men åkt igen.

– Jag undrar hur Niza mår. Hon kommer inte ihåg den här människan. Niza har blivit väldigt pappig, jag tror att det här kan sätta ganska jobbiga spår hos henne, säger Henrik.

"Ärendet är högprioriterat"

Han berättar att mamman för två år sedan i raseri satte en kniv mot tvååriga Nizas handled och sade "jag ska döda henne". Sedan höll hon fram kniven och hotade med att döda sig själv:

– Varför hon har kidnappat Niza nu är svårt att svara på. Jag hoppas att hon bara har saknat Niza, men det kan vara för att hon vill jävlas med mig, säger Henrik.

Svenska ambassaden i Thailand deltar i sökandet efter Niza:

– Ärendet är högprioriterat. Vi jobbar i nära samarbete med polis och pappan, säger förste ambassadsekreterare Karin Isaksson.

Henriks bror har skapat Facebook-gruppen "Niza Engdahl Kidnapped", som i går hade 486 medlemmar.

– Det är otroligt många som engagerar sig, säger Henrik Engdahl.

FAKTA

Tusentals barn kidnappade

Första halvåret 2010 anmäldes 777 fall av kidnappade svenska barn, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Mellan 2005 och 2009 kom 6 385 anmälningar in till polisen. Siffran har ökat stadigt de senaste tio åren.