Minister i flygdrama

Ewa Björling satt i regeringsplanet när trycket plötsligt föll

Foto: jimmy wixtröm, scanpix
fick ta på sig syrgasmasker När kabintrycket i regeringsplanet föll fick passagerarna, bland dem handelsministern Ewa Björling, ta på sig syrgasmasker.
NYHETER

Handelsminister Ewa Björling satt i regeringsplanet från Nigeria till Bryssel när larmet gick.

Trycket faller – sätt på ­syrgasmaskerna.

Sedan dök piloten.

Ewa Björling (M) var i förrgår på väg från Nigeria till Bryssel med regeringsplanet. Över södra Frankrike fick piloten plötsligt en varning om lågt kabintryck. ­Åtgärder inleddes då enligt den så kallade nödchecklistan.

– Personalen sa åt oss att sätta på oss syrgasmasker, säger Monica Ohlsson, pressekreterare hos handelsministern som var ombord.

Personalen var lugn

Samtidigt började piloten ta ner planet till lägre höjd. Förlust av kabintryck på hög höjd är mycket allvarligt, det handlar bara om sekunder innan personer ombord kan bli medvetslösa.

Enligt Monica Ohlsson agerade personalen ombord mycket säkert.

– De gav ett väldigt lugnt intryck även om det var väldigt obehagligt att sitta där med maskerna och veta att det blivit ett tillbud i luften.

Orsaken till att trycket föll är inte klart, men planet behövde inte avbryta flygningen.

Rökfylldes

Handelsministern hade varit i Afrika och träffat ministerkolleger. Hon reste med regeringsplanet eftersom hon i förrgår hade möte i Bryssel.

– Det är inte ofta vi använder ­regeringsplanen. De är ju gamla så ministern har tyvärr varit med om någon incident tidigare, säger Monica Ohlsson.

Hon syftar på den 15 februari i år. Under en resa från Saudiarabien till Sverige rökfylldes kabinen. Kaptenen förberedde en nödlandning i Turkiet men problemet löstes när färdmekanikern drog ut sladden till dvd-systemet som orsakat rökutvecklingen.

Då sa ministern:

– Jag älskar inte att flyga, det har jag aldrig gjort. Men det ingår i jobbet och då får man bemästra rädslan.

Ewa Björling hade i går inte möjligheter att själv intervjuas men hälsar genom sin pressekreterare att hon upplevde händelsen som ”mycket obehaglig”.

ARTIKELN HANDLAR OM