Såldes för 561 miljoner

Syskon hittade rekordvas när de städade

NYHETER

Vasen som syskonen hittade när de städade i föräldrarnas hus var dyr.

I går såldes den för över en halv miljard.

Eller för att ­vara helt rättvis – 561 miljoner kronor.

Foto: ap
Den kinesiska vasen dateras till 1740-talet och är 40 centimeter hög.

För någon som inte är expert på kinesiskt porslin ser väl vasen ut som något från en souvenirbutik på vilken asiatisk shoppinggata som helst.

Men syskonen som städade ut sitt barndomshem i nord-västra London efter föräldrarnas död tänkte ändå att det vore bra att få den färgglada vasen värderad.

De tog den till ett auktionshus i Middlesex som värderade den till 800 000 pund – alltså 8,7 miljoner svenska kronor. Redan där snackar vi en rejäl hacka för något som man hittat hemma bland morsans och farsans bråte.

Men på auktionen i går fanns uppenbarligen ett par budgivare med ännu större plånböcker.

Fick ta en nypa luft

Innan klubban föll var ­budet uppe i 43 miljoner pund – 51 med auktionsfirmans avgift, och enligt Daily Express blev man tvungen att leda brodern som sålde ­vasen ut från auktionskammaren i friska luften.

Vasen är 40 centimeter hög och bär på en bild av två glada fiskar. Den tillverkades i Kina under Qianlong-dynastin. Experter daterar den till 1740-talet och tror att den tillverkats för det kejserliga hovet och har tillhört en del av en samling som förvarades i den förbjudna staden.

Köparen är förstås en kines.

– Vi är helt överväldigade, det här måste vara en av de mest betydande kinesiska vaserna som sålts det här århundradet, säger Helen Porter, från auktionsfirman Bainbridges till Daily Express.

Vill vara anonyma

Syskonen, en bror och en syster, håller säkert med. De vill vara anonyma men ­beskrivs som ”helt vanliga” medelålders människor. Numera fruktansvärt rika, helt vanliga, medelålders människor.

ARTIKELN HANDLAR OM