Dagens namn: Mårten
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Hemligt liv på nätet

Peter Mangs surfade på högerextrema sajter

levde dubbelliv Polisen har tidigare inte funnit några främlingsfientliga kopplingar till Peter Mangs – förrän nu. Men Aftonbladet kan i dag avslöja att han surfat på flera invandrarfientliga och högerextrema sajter. Peter Mangs har även visat ett stort intresse för konspirationsteorier.   levde dubbelliv Polisen har tidigare inte funnit några främlingsfientliga kopplingar till Peter Mangs – förrän nu. Men Aftonbladet kan i dag avslöja att han surfat på flera invandrarfientliga och högerextrema sajter. Peter Mangs har även visat ett stort intresse för konspirationsteorier.

Malmö. Utåt har han inte visat något invandrarhat.

Men på nätet har Peter Mangs, 38, levt ett hemligt liv.

Den misstänkte serieskyttens intresse för högerextremism är nu en del av polisens utredningsmaterial.

Peter Mangs häktades tidigare i veckan misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Nästan uteslutande riktade mot offer med invandrarbakgrund. Polisen tror inte valet av offer är en slump. Men hittills har man inte hittat några direkt främlingsfientliga kopplingar.

Nu tycks bilden börja klarna.

Uppgifter Aftonbladet tagit del av visar att Peter Mangs via sin dator och fördjupat sig i högerextrema tankesätt.

Tror på en elit

Jonathan Leman, reporter på tidningen Expo och expert på konspirationsteorier, har tagit del av Aftonbladets uppgifter och ser en röd tråd i Mangs liv på nätet – främlingsfientlighet blandat med konspirationsteorier.

Enligt Leman går teorierna ut på att det finns en elit som styr och vill förslava mänskligheten. Därför blir misstron till samhället stor.

Solveig Wollstad.   Solveig Wollstad. Foto: URBAN ANDERSSON – En klassisk teori bland högerextremister och många konspirationsteoretiker är att judarna styr samhället och ligger bakom invandring och mångkultur för att försvaga nationalstater. Nazister menar att det är judarnas strategi för att utplåna den ariska rasen.

Oro för invandring

Utåt har Peter Mangs inte visat något invandrarhat. Kolleger och vänner minns inte att han sagt något som uppfattas som främlingsfientligt.

Däremot har Peter Mangs pappa tidigare sagt att sonen gett uttryck för oro över invandringen:

– När det har smällt i Rosengård har han sagt att han är orolig för att invandrarna svämmar över i Sverige.

Propaganda

Ett exempel från Peter Mangs liv på nätet är en kommentar om spelfilmen ”I am legend”. Mangs tycker den är ren multikulturell propaganda av en judisk författare.

– Han kopplar mångkultur och invandring till judar och ansluter sig på så sätt till en klassisk högerextrem tankefigur, säger Jonathan Leman.

Enligt experten fyller konspirationsteorin en viktig funktion psykiskt, den ger struktur i en kaotisk värld full av ovisshet.

– De tänker att ”jag har sett ljuset, ni andra är blinda och ser inte att ni är lurade”. En person som känner sig utanför och har dålig självkänsla blir plötsligt geniet som fattat hur det verkligen ligger till.

– Undersökningar har visat att det framför allt är personer iutanförskap, med svagare band till andra människor och med låg tilltro till den egna förmågan att påverka samhället som lockas av den här typen av teorier.

- Undersökningar har visat att det framför allt är personer i utanförskap, med svagare band till andra människor och med låg tilltro till den egna förmågan att påverka samhället som lockas av den här typen av teorier.Oklart om motiv

Om Mangs intresse för konspirationsteorier drivit honom att begå brott vill inte åklagare Solveig Wollstad gå in på.

– För närvarande koncentrerar vi oss inte på något motiv, det är svårt att diskutera sådant när en person förnekar brott som han gör. Det får bli en senare fråga, den kan ha betydelse för straffsituationen.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Naser: "Jag är glad att jag lever"

Aftonbladet på plats dagen efter dådet.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet