Pappersplanet tog foton – från rymden

Lyfte planet med en heliumballong

1 av 4 | Foto: Scanpix
NYHETER

Tre rymdentusiaster fick en högtflygande idé och skickade upp ett pappersplan med en kamera – i rymden.

Med hjälp av en heliumballong svävade den nästan fyra mil upp och de belönades med sina egna rymdbilder.

Britterna Steve Daniels, John Oates and Lester Haines har alltid varit fascinerade av rymden. För ett år sedan fick de en idé som nyligen blivit förverkligad, enligt Sky News.

Byggde plan själva

Genom att bygga ett flygplan av pappersstrån och täcka det med papper fick de farkosten att bli superlätt. Vingspannet på planet blev drygt 90 centimeter och man fäste en kamera på det.

De tre entusiasterna gav projektet namnet Paris – Paper Aircraft Released Into Space – och man åkte till Spanien för att skicka upp sitt plan.

Med hjälp av en heliumballong åkte planet drygt 37 kilometer upp i skyn – och hann att knäppa av dussintals bilder innan planet segnade ner mot fast mark igen.

Landade 16 mil bort

Planet gled mot jorden och landade ungefär 16 mil från där de skickat upp det, med flera häftiga rymdbilder med sig tillbaka.

– Vi gjorde det för att vi vill se om vi kunde – och det kunde vi, säger IT-experten Steve Davies till Sky News när han ska förklara varför man genomfört sitt projekt.

Han fortsätter:

– Vi hade förväntat oss lite småbekymmer och trodde att planet skulle komma tillbaka till jorden i bitar, men det var helt.

ARTIKELN HANDLAR OM