Hennes frihet ger Burma nytt hopp

Läs Burmaexperten Jesper Bengtssons kolumn

Foto: afo
äntligen utsläppt Aung San Suu Kyi släpptes i går från sin drygt 20 år långa husarrest.
NYHETER

Äntligen kunde Aung San Suu Kyi visa sig för världen igen.

Sent på eftermiddagen burmesisk tid dök hennes huvud och axlar upp bakom portarna till det hus där juntan hållit henne inspärrad under så många år.

Hon var klädd i en ljuslila blus och hade fäst blommor i sitt hår. Hon verkade nästan osannolikt full av energi och kamplusta och möttes av hundratals jublande ­anhängare.

Det var som om tiden stått stilla.

För juntan är det förstås ett misslyckande. Husarresten var tänkt att bryta ned henne och minska hennes betydelse, men allt pekar på att Suu Kyi är minst lika poplär som när hennes parti NLD vann valet 1990.

Åren i husarrest har gjort henne till en global symbol för demokrati och mänskliga rättigheter.

Men är hon verkligen fri nu? Menar juntan allvar?

Nej, knappast. För det första sitter 2?200 politiska fångar fortfarande kvar i Burmas fängelser. Flera av ledarna för det så kallade saffransupproret på hösten 2007 är dömda till 65 års fängelse.

För det andra har Aung San Suu Kyis frihet stora begränsningar. Hon har varit fri två gånger ­tidigare och då har hennes rörelse- frihet varit starkt begränsad. Hon har konsekvent vägrat följa juntans regler och så snart hon fått någon politisk betydelse har generalerna låst in henne igen.

Att hon släpps nu beror på att juntan vill blidka omvärlden. ­Valet i förra veckan var riggat för att militären skulle kunna behålla makten och genom att släppa Aung San Suu Kyi hoppas de på lite internationell ”good will”.

Aung San Suu Kyi har sagt att hon inte kommer acceptera några restriktioner för sitt politiska arbete. Redan timmarna ­efter frisläppandet höll hon sina första möten med kolleger inom demokratirörelsen.

Juntan avvaktar och kontrollerar.

Dragkampen har börjat om.

Men även om alla inser att juntan fortfarande har makten är en sak alldeles klar: Burmas framtid är lite ljusare när Suu Kyi inte längre sitter inspärrad.

Jesper Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM