Bankomatkortet tas bort efter nyår

”Kan innebära problem för vissa”

NYHETER

Efter årsskiftet försvinner bankomatkortet som du bara kan ta ut pengar på.

Alla med sådana kort måste skaffa ett nytt, något som kan medföra högre avgifter.

– Det kan säkert innebära problem för vissa, säger Camilla Bratt på Konsumenternas bank och försäkringsbyrå.

I årsskiftet försvinner bankomatkorten som bara kan användas för att ta ut pengar med. Det är inte korttypen som är på bilden som anges i artikeln.

De kort som tas ur bruk sista december 2010 är av den gamla typen som bara kan användas vid uttag i bankomat och som man inte kan handla med i butiker.

Äldre kunder berörs

Bankerna har i flera år nu fasat ut de här gamla korten. Swedbank har till exempel inga sådana kort kvar, men fortfarande finns det de som har kvar de gamla bankomatkorten.

– Det är en del äldre kunder som har kvar det sen tidigare och som inte har haft behov av byta, säger Kerstin Ottosson på SEB.

– Vi går aldrig ut med siffror, men det rör sig om ett ganska litet antal kunder, säger hon.

Alla kort ska ha chip

De gamla korten har efter hand ersatts med kort av typen Visa/Master Card eller Electron/Maestro. De senare är lightversioner, till exempel går det inte att handla för mer än vad som finns på kontot med dem.

Utfasningen av de gamla bankomatkorten är en del av ett europeiskt projekt som bland annat går ut på att att alla kort ska ha ett chip.

Handelsbanken, som fortfarande har ett litet antal kunder med gamla bankomatkort, har beslutat att inte tvinga de kunderna att byta kort vid årsskiftet.

– Vår uppfattning är att det är mycket bättre för kunden att ha ett kort som man också kan betala med i butik, men har man ett gammalt kort kommer det fortsätta att fungera efter årsskiftet, säger Carl Renström, chef för Handelsbankens korttjänster.

”Ökade kostnader för vissa”

Det kan skilja rejält i pris mellan olika kort och olika banker. Till exempel har flera banker gratiskort för ungdomar. På Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, som hjälper privatpersoner med rådgivning, har man fått flera samtal om förändringen.

– Det har ringt en och annan hit som har varit oroad. Det kan innebära ökade kostnader för vissa, och det kan säkert innebära problem för vissa personer som måste bryta sina vanor, säger informatören Camilla Bratt.

Vad har du för råd till dem som måste byta kort?

– Ring runt till de olika bankerna och hör dig för vad de har för olika kort och erbjudanden. Jämför deras priser och service.

ARTIKELN HANDLAR OM