Kravaller i Haiti efter smittorykte

NYHETER

Kaos råder på gatorna i flera städer i Haiti.

Rykten om att FN-soldater spridit kolerasmittan bland befolkningen har skapat upplopp.

Två personer har bekräftats döda och tio vårdas för skottskador.

– Det är inte säkert att gå ut, säger Marc George, boende i Cap Haitien, till CNN.

I förödelsen efter den kraftiga jordbävningen i Haiti för snart ett år sedan startade spridningen av kolera bland befolkningen. Flera hundra smittades på kort tid och smittan rörde sig in mot huvudstaden Port-au-Prince.

Hittills har nästan 1 000 personer dött av smittan.

Falskt rykte

Det kaos som nu utbrutit i Haiti grundar sig i ett rykte som handlar om att det är fredsbevarande nepalesiska styrkor från FN, MINUSTAH, som ligger bakom spridningen. Lokalbefolkningen ska ha skjutit mot soldaterna och tio personer vårdas på sjukhus för skottskador efter upploppen.

Två personer har dött.

– FN-soldaterna avfyrade tårgas, och vi vet att människor skadades, men vi vet inte hur illa eller under vilka omständigheter, sade en FN-talesperson, rapporterar TT.

I flera städer i norra Haiti har befolkningen satt eld på byggnader. Skolor och banker har fått stänga.

– Människor har skadats av flaskor och stenar, säger Vincenzo Pugliese, en talesman för FN-styrkan, till CNN.

Snart val

Enligt journalister på plats har FN-soldaterna öppnat eld mot demonstranterna och minst en person har skadats. En person är också bekräftat död i kravallerna.

En talesperson från FN har förnekat att de egna styrkorna skulle ha något att göra med smittospridningen. Demonstrationerna startade samtidigt på olika platser, vilket skulle tala emot att de uppkom spontant.

När orkanen Tomas drog förbi utanför Haitis kust för några veckor sedan befarade myndigheterna att de höga vattenflödena skulle förvärra spridningen bland befolkningen.

ARTIKELN HANDLAR OM