Dagens namn: Frej, Freja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Kris är vardag”

Aftonbladet följer Mona Sahlin i Paris dagen efter avgången

Fin middag i Paris Mona Sahlin avslutar dagen med Leif Pagrotsky som har tagit med partikamraterna till Brasserie Stella. De beställer ostron och råbiff.   Fin middag i Paris Mona Sahlin avslutar dagen med Leif Pagrotsky som har tagit med partikamraterna till Brasserie Stella. De beställer ostron och råbiff. Foto: ULF HÖJER

PARIS. Hon känner sig lättad, säger hon.

Dagen efter att Mona Sahlin meddelat att hon avgår som partiledare åkte hon till Paris för att arbeta.

– Sorgen kanske kommer, men i dag är en bra dag, säger hon.

I förrgår meddelade Mona Sahlin att hon lämnar posten som partiledare för Socialdemokraterna. Hennes tid på toppen blev rekordkort.

Själv säger hon att hennes parti gjorde ett ”uruselt valresultat” och att hon är självkritisk. Beslutet hade legat och gnagt en längre tid och när hon nu meddelat sin avgång kom känslan av lättnad:

Det var rätt beslut. En del håller med henne, andra är ledsna. Mona Sahlin vet det.

Under natten till i går fylldes hennes mejlkorg med över 900 stöttande och sorgsna mejl från väljare.

– Man kan känna sorg och vemod utan att det syns. Folk antingen hatar eller älskar mig, så har det varit i alla år. Det ni kallar kris är vardag för mig, säger hon.Redan klockan fyra i går morse ringde väckarklockan hos Mona Sahlin. Säpobilen hämtade henne och körde ut till Arlanda.

Det är första dagen på hennes nya liv, men fram till partikongressen i mars är hon partiledare och tänker arbeta på som om ingenting har hänt.

Hon kommer till Arlanda i svarta stövlar, svart kjol, turkos kofta och ett leende på läpparna. Hennes ansikte täcker alla tidningars förstasidor, de berättar ”slutet” på politikersagan.

”Sovit bra”

Men hon har inte sovit dåligt den här natten.

– Jag sover alltid bra, sömnen har aldrig varit mitt problem. Jag tror att det är en förutsättning för att orka, säger hon.

På Socialistinternationalen som just nu pågår i Paris är Mona Sahlin bland vänner. Flera av ledarna för systerpartierna runt om i världen har redan hört att hon hoppar av, andra nås av beskedet under dagen.

Ser ljust på framtiden

De kramar om henne, säger stöttande ord. För Mona Sahlin är det sista gången hon åker som partiledare och får sitta längst fram på podiet.

På något sätt är det ett avsked. Många av vännerna kommer hon att sakna. Hon kramar om Iraks president Jalal Talabani – en ”fantastisk man”.

– Don’t worry, don’t worry, säger han och klappar om henne.

Och ska man tro Mona Sahlin är hon inte särskilt orolig. Jobberbjudandena har redan börjat drälla in och hon ser ljust på framtiden.

Men kan det stämma? Hon verkar lugn, men långt i från oberörd. Hon måste ha genomlevt några av de tuffaste dagarna i sin politiska karriär.

– Absolut inte. Jag har varit med om många svåra dagar inom politiken men i går och i dag var inte några av dem. När Anna dog, det var svårt. Det var en kris, säger Mona Sahlin.

”Biter ihop”

Hon är dämpad, visar varken sorg eller glädje.

– Jag biter ihop. Jag vet att vi har mycket arbete framför oss.

Hon hinner med flera informella möten med delegationer från andra länder. På eftermiddagen talar Mona Sahlin om vikten av att satsa på miljön innan hon skyndar i väg till en telefonkonferens med partistyrelsen i Sverige.

– Trött, nej det här är normalt. Nu blev det ju inte så sent, säger Mona Sahlin när hon promenerar bort till hotellet vid sjutiden på kvällen.

Skålar i vin

Senare tar Leif Pagrotsky med den svenska gruppen socialdemokrater till Brasserie Stella. Mona Sahlin beställer ostron och råbiff.

De skålar.

Tidigare om Mona Sahlins avgång:
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet