"Jag känner en enorm skuld"

Maken om mordet på svenska Anni

Foto: Foto: PRIVAT
Var på smekmånad Paret reste till Sydafrika och hann vara där i fyra dagar innan bilkaparna slog till. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott i bröstet. Maken Shrien kastades ut ur bilen och lyckades ta sig till en polisstation och slå larm.
NYHETER

Shrien och Anni Dewani hann bara vara gifta i sexton dagar.

Anni sköts till döds i samband med en bilkapning i lördags.

Nu talar maken Shrien ut för första gången om händelsen som har ödelagt hans liv.

– Naturligtvis känner jag en enorm skuld över hela händelsen. Dock har jag gått igenom allt som hänt om och om igen i mitt huvud och jag har svårt att se hur vi hade kunnat göra något annorlunda, säger han till den brittiska tidningen Daily Mail.

Nygifta Anni Dewani, 28 och hennes make Shrien Dewani, 30, åkte i förra veckan till Sydafrika på smekmånad. Paret spenderade fyra dagar på en idyllisk safari i Kruger National Park.

På fredagen kom de tillbaka till Kapstaden och spenderade en skön lördag vid poolområdet på femstjärniga Cape Grace Hotel. På kvällen bestämde de sig för att ge sig ut.

Ville se "riktiga Afrika"

Shrien Dewani berättar att de åkte runt i staden i cirka 1,5 timme. Vid nio-tiden på kvällen åkte de till förorten Somerset West. Där promenerade de på stranden och åt middag vid havsbrynet. Sedan planerade de att åka tillbaka till centrum och ta en drink. Men paret ändrade sig och bestämde sig i stället för att ta en rundtur i staden och se andra delar än man normalt ser som turist.

– Anni växte upp i Sverige och tyckte att området kring hotellet var precis som hemma. Så rent och tryggt och kanske lite sterilt. Hon hade aldrig varit i Afrika förrut och föreslog att vi skulle ta en titt på det "riktiga Afrika", berättar Shrien Dewani för Daily Mail.

De stannade till i stadsdelen Gugulethu. Attacken skedde direkt. Anni och Shrien Dewani satt i baksätet och gick igenom bilderna från safarin när två beväpnade män började slå på bilrutorna med sina skjutvapen. En av dem slog sönder fönstret på förarsidan.

Som på film

Bilkaparna tryckte en pistol mot Shrien Dewanis öra och spände hanen. Shrien berättar för Daily Mail att det var som i en otäck film. Taxichauffören tvingades ut ur bilen och sedan körde bilkaparna iväg med paret som satt kvar i baksätet. Bilfärden pågick i ungefär 20 minuter.

– Männen sa hela tiden "vi vill inte göra er illa. Vi vill bara ha bilen". Det var en lögn. Större delen av konversationen i bilen stod vi för då vi bad och bönade om att bli avsläppta tillsammans. Jag höll i Anni och sa till dem "Hörrni, varför låter ni oss inte gå om ni inte tänker göra henne illa?".

Sedan kastade bilkaparna ut Shrien ur bilen. De sa till honom att de skulle dumpa Anni på en plats några minuter därifrån. De sa att de inte ville släppa av paret tillsammans. Shrien gjorde motstånd men de tvingade ut honom genom fönstret. Han berättar att han landade på en hög sand med axeln och huvudet först.

Ingen öppnade

Klockan var då cirka 10 på kvällen. Shrien Dewani berättar att han försökte få hjälp och knackade på vid olika skjul men ingen öppnade sin dörr. Då fick han syn på en man som höll på att parkera sin bil och han gick med på att ringa polisen. Det tog 25 minuter för polisen att komma till platsen och under tiden stod Shrien och väntade i mörkret.

Tillsammans åkte de sakta runt och sökte efter Anni och bilkaparna.

Nästa dag hittades Annis kropp, lämnad i taxin som stod parkerad i en annan stadsdel.

ARTIKELN HANDLAR OM