Falskspel med Elvis-gitarren

Svensk avslöjar auktionsbluff i USA

1 av 3 | Foto: Foto: AP
Inte Min gitarr Elvis och Hagström i skön förening. Just den här Hagströmsgitarren en röd Viking DeLuxe tillhörde dock studiomusikern Al Casey och såldes till en samlare i början på 1990-talet.
NYHETER

För bara en miljon kan du få en Hagströmgitarr som både Elvis och John Lennon spelat på.

Problemet:

Den var inte ens tillverkad när ikonernas möte ägde rum.

Auktionsfirman Juliens i Hollywood har stor kändisauktion om ett par veckor.

En av höjdarprylarna är den gitarr som John Lennon ska ha jammat på när han och resten av Beatles träffades hemma hos Elvis i Bel Air den 27 augusti 1965.

Det var enda gången Beatles träffade Elvis och John Lennon påstås ha spelat av en av strängarna på gitarren – en Hagström Viking 1 tillverkad i Älvdalen, Sweden.

Gitarren hamnade till slut hos Joe Esposito, en av de unga män som ständigt hängde runt Elvis och som var del av den så kallade Memphis-maffian.

Inte rätt nummer

Utropet ligger på drygt en halv miljon kronor. Men man räknar med ett slutpris kring det dubbla. Så långt är allt gott och väl. Gitarrer som har spelats av rätt personer kan kosta hur mycket som helst.

Men när Mikael Jansson, Sveriges främsta kännare av Hagströms klassiska gitarrer och författare till två standardverk om Hagström, tittade närmare på Elvisguran såg han att något inte stämde.

– Jämför man tillverkningsnumret 680 961 med Hagströms produktionsregister ser man direkt att gitarren som bjuds ut tillverkades den 11 oktober året därpå.

”Helt omöjligt”

Enligt Karl Erik Hagström jr, vd i AB Albin Hagström, spelade Zappa, David Bowie, Kurt Cobain på deras gitarrer.

– Elvis och Lennon kanske också spelade tillsammans på Hagstöms. Men inte på den som säljs nu. Det är helt omöjligt.

Auktionsfirman garanterar att gitarren är äkta och har redan fått ett bud på utgångspriset.

ARTIKELN HANDLAR OM