”Jag fick aldrig någon advokat”

"Mitt liv är i fara"

Foto: Lasse Allard
Migrationsverkets lokaler i Märsta.
NYHETER

David, 33, har två saker som talar mot honom.

Han är kristen och polis.

Trots det skulle han i morgon utvisas till Irak.

David sitter vid ett skrivbord inne på Migrationsverkets lokaler i Märsta.

Han gnuggar hela tiden ögonen med knogarna. Han har sovit dåligt, säger han, sedan han fick det defintiva beskedet att han inte får stanna i Sverige.

I morgon, runt åtta på morgonen, skulle planet lyft från Arlanda mot Bagdad. Tillsammans med flera andra asylsökande irakier som vistats i Norge, Sverige och Danmark skulle flygas tillbaka till ett land han helst aldrig vill återse.

– Jag fick aldrig någon advokat. Jag hade egentligen aldrig någon chans, säger han.

Polis och kristen

David flydde till Sverige i juli 2007 från Mosul i Irak. Där jobbade han som polis men han säger att det till slut blev ohållbart.

– Det började 2004, det var då situationen började bli dålig för oss kristna, sedan blev det gradvis allt osäkrare med mer och mer hot. Mina kristna vänner och grannar började fly och även min släkt, säger han.

Stormade kyrka

Till slut kände han att inte heller han själv hade något annat val än att fly. Som både kristen och polis var han dubbelt utsatt.

– På slutet var jag mycket rädd.

I Sverige har han följt rapporterna om den fortsatta förföljelsen av kristna i hans hemland.

I slutet av oktober, halvvägs in i söndagsmässan, stormade beväpnade män in i en katolsk kyrka i Bagdad.

Utvisas i morgon

De tog kyrkobesökare som gisslan men det hela slutade i ett blodbad. 68 personer dog och många skadades.

Förra veckan detonerade elva vägbomber i områden i Bagdad där nästan bara kristna bor. I dag dödades en man och hans sexåriga dotter i Davids hemstad.

Och attackerna ser inte ut att sluta. En al-Qaida-grupp har meddelat att man kommer att fortsätta jaga kristna. De motiverar sitt hat bland annat med att de kristna är mer lojala med västländerna än med Irak.

"Svårt och mörkt"

Nyligen fick David beskedet att han inte får stanna i Sverige.

– Jag kände ett enormt mörker när jag fick höra det. Jag har ingenting som väntar mig där nere annat än våld och skräck. Alla jag känner har flytt, jag har inget hem, inget jobb och situationen är värre än när jag flydde, säger David.

Han kan inte förstå hur Sverige resonerar som inte följer Europdomstolens uppmaning – att inte skicka tillbaka kristna till Irak som läget är nu.

– Jag vet ju vad som kommer att hända mig där nere. Det kommer att bli svårt och mörkt, säger David.

Texten uppdateras

ARTIKELN HANDLAR OM