Poliserna glömde låsa – fångarna rymde

NYHETER

Poliser som glömmer låsa dörren till finkan – och bovar som rymmer och frivilligt kommer tillbaka en timme senare.

Efter flera spektakulära rymningar stängs rastgården vid polishuset i Norrköping.

I söndags eftermiddag satt en 34-årig man anhållen för ett relationsbrott i arresten i polishuset i Norrköping. Men mannen tänkte inte bli långvarig. I ett obevakat ögonblick lyckades han ta sig upp på polishusets tak och sedan fly via rastgården.

Hänt flera gånger

Kanske är det för att polishuset i Norrköping är så lätt att rymma från som 34-åringen en timme senare frivilligt kom tillbaka till polishuset där han haffades igen. Detta var nämligen den tredje snarlika rymningen på ett år.

Polismyndigheten i Östergötlands län har upprättat en anmälan om tjänstefel på grund av en rymning i juni.

Då lyckades en man rymma från arrestavdelningen i Norrköping eftersom några poliser helt enkelt glömt att låsa dörren till rastgården. Mannen tog sig ut i korridoren mellan arrestavdelningen och rättssalen och sedan upp genom taket och ut i friheten.

"Polismännen ska kritiseras"

Länspolismästaren i Östergötland delar ut svidande kritik till de ansvariga polismännen. I ett beslut konstateras bland annat:

"Genom att lämna dörren till rastgården olåst har ansvariga polismän på ett flagrant sätt brustit iden noggrannhet och omsorg som här krävs för att uppehålla säkerheten i arrestlokalerna och förhindra att frihetsberövade personer rymmer från lokalerna”.

”Polismännen kan inte undgå kritik då de åsidosatt säkerheten i arrestlokalerna vilket kunde ha fått allvarliga följder".

Tvingas stänga

Dessutom rapporterade na.se i mars att en 22-årig medlem i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew lyckats klättra ut genom taket och sedan rymma från arrestens rastgård.

Rastgården kommer nu att hållas stängd på obestämd tid.

– Nu måste vi se över våra rutiner och se om de håller i samband med rastning. Vi har gjort det tidigare men vi måste gå igenom alla rutiner, utrustning och allt en gång till, säger Håkan Evertsson, biträdande chef för ordningsavdelningen i Östergötland, till na.se.

ARTIKELN HANDLAR OM