Framtidens S-höjdare

Här är de unga som kan ta över partiet

De unga som kan ta över Socialdemokraterna. Klicka på bilden så blir den större.
NYHETER

Några låter som moderater.

Få vill kännas vid dagens S-politik.

Här är Socialdemokraternas framtidsnamn.

Socialdemokraterna styrs av det mäktiga Verkställande utskottet, VU. Där sitter i dag sju ordinarie ledamöter och lika många suppleanter.

Men vem kan ta över? Aftonbladet har med hjälp av en rundringning skapat ett möjligt framtida VU med socialdemokrater som i dag är högst 40 år.

Ligger lågt

Två av de fjorton som kvalat in på listan sitter redan i dag i VU – partisekreteraren Ibrahim Baylan och riksdagsledamoten Mikael Damberg. En tredje, SSU-ledaren Jytte Guteland, är i dag adjungerad.

Flera av de unga socialdemokraterna på Aftonbladets lista har funnits med i de senaste dagarnas spekulationer om möjliga efterträdare till Mona Sahlin och valt att inte svara på våra frågor. Det kan tolkas som att de ligger lågt för att inte diskvalificera sig i partiledarstriden. Alla vet att den som är för het på gröten inte längre är aktuell.

Skilda åsikter

Bland de 14 unga S-profilerna som vaskats fram som möjliga VU-ledamöter går åsikterna brett isär. Förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi vill att partiet ska ha ”en modernare syn på tjänstesektorn”. Hans slogan för valet 2014 lyder så här:

– Alla som vill och kan arbeta ska få göra det.

En ramsa som intill förväxling liknar statsminister Fredrik Reinfeldts inställning:

– Vi är inte nöjda innan alla som kan och vill arbeta har ett jobb att gå till, skrev Moderatledaren i Svenska Dagbladet i december 2009.

Andra i den blivande VU-samlingen går till attack mot Socialdemokraternas högerfalang:

– Krisen för Socialdemokraterna hänger samman med partiets högervridning av politiken de senaste 25–30 åren. Nu behövs ett kliv tillbaka till socialdemokratins mittfåra, säger Daniel Suhonen, chefredaktör på SSU:s tidning Tvärdrag.

Vill ha nytänkande

Men de flesta ledamöterna i framtidens VU är överens om att dagens S-politik spelat ut sin roll:

– Vi kan inte gå till val på samma politik igen. Det handlar om att lyfta in klimat- och miljöfrågan och ha svar på hur människor ska få livspusslet att gå ihop. Det måste vara tydligt att vi är ett parti för de som arbetar, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund.

Riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar håller med:

– Vi måste börja om. Vilken politik behöver vi? Vi har inte formulerat frågorna än och då blir det svårt att ge svar. Vi behöver förnyelse på alla områden.

ARTIKELN HANDLAR OM