Koleran spridd till Florida

NYHETER

En kvinna i Florida som besökt Haiti har blivit kolerasmittad. Hon är därmed USA:s första bekräftade fall med koppling till Haiti. Tidigare rapporterades att smittan spritt sig till grannlandet Dominikanska republiken.

Foto: HECTOR RETAMAL/afp
En kolerasmittad kvinna har lagt sig på trottoaren utanför ett sjukhus i Haiti.

Vid midnatt natten till onsdagen bekräftade myndigheter ett första fall av smittan i Dominikanska republiken. Epidemin hade då dödat över 1 100 i Haiti och utlöst kravaller efter uppgifter om att smittan kommit från FN-soldater.

Senare under dagen kom beskedet att en kvinna i Florida som nyligen besökte släktingar i Haiti blivit kolerasmittad där. Kvinnan uppges vara delstatens första bekräftade kolerafall med koppling till Haiti.

Gränsen stängd

Enligt smittskyddsläkaren Thomas Torok har kvinnan inte ett jobb med många sociala kontakter och hon riskerar därför inte att ge smittan större spridning. Kvinnans släkt bor i Artibonite-dalen, som är centrum för koleraspridningen i Haiti.

Torok sade också till lokala Florida-medier att fler fall är under utredning. Omkring 240 000 personer i Florida är födda i Haiti.

Redan för ett par veckor sedan stängde Dominikanska republiken gränsen till Haiti för att stoppa smittspridningen. Landet är, liksom grannen i väster, både tätbefolkat och fattigt.

Vädjat om lugn

Samtidigt är läget fortsatt spänt inne i Haiti efter att tusentals upprörda haitier tidigare i veckan angripit nepalesiska FN-soldater och satt eld på en polisstation i landets näst största stad Cap Haitien. Två personer dödades i de oroligheterna, en av dem skjuten av FN-soldater.

Landets president René Préval har vädjat om lugn efter oroligheterna som alltså utlösts av rykten om att kolerasmittan spridits från en nepalesisk FN-bas.

Forskare från USA:s smittskyddsmyndighet CDC har identifierat kolerastammen, som är vanlig i Sydasien, men säger att det är mycket svårt att ange ett exakt ursprung.

ARTIKELN HANDLAR OM