Koleran kan kräva 10 000 liv

Foto: ALL OVER PRESS
fler dödsoffer att vänta  Över tusen personer har dött i kolera på Haiti, men siffran kan tiodubblas, tror hjälporganisationer.
NYHETER

PORT-AU-PRINCE, Haiti. Ytterligare en man ska ha skjutits till döds i de kravaller som utbrutit i norra Haiti i spåren av koleraepidemin.

Samtidigt varnar hjälporganisationer för att dödssiffran kan tiofaldigas inom ett halvår.

En man sköts till döds i Cap Haitien när demonstranter drabbade samman med FN-soldater på onsdagen, uppger polisen.

I måndags dog två personer i oroligheterna, som bröt ut efter att människor anklagat FN-soldaterna för att ha fört in kolerasmittan till landet.

Organisationen Oxfam varnar nu för att oroligheterna kan leda till att koleran sprider sig snabbare, eftersom hjälporganisationerna inte kan nå ut med tvål, vattenreningstabletter och salter.

– Vägar är blockerade av demonstranter med brinnande däck och vi kan inte ta oss till våra arbetsplatser, säger organisationens talesperson Julie Schindall.

Koleraepidemin i Haiti har hittills krävt 1 100 liv, men dödssiffran kan tiofaldigas om spridningen fortsätter.

– Våra beräkningar visar att vi kan ha runt 200 000 smittade i Haiti under de närmaste 6–12 månaderna. Om de nuvarande dödstalen håller i sig kan vi ha 10 000 döda, säger Ciro Ugarte från PAHO, den latinamerikanska grenen av Världshälsoorganisationen (WHO).

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM